Tuesday, July 7, 2020
Jurnalism corect


Statul român, incapabil să-și salveze cetățenii | Crimele din Caracal, tragedie amplificată de instituțiile care au eșuat pe linie

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie , at 23 decembrie 2019 Etichete: , , , , ,

După infernul din Colectiv, după tragediile din Munții Apuseni și din Lacul Siutghiol, românii s-au așteptat ca statul să-și învețe lecțiile și să ia măsuri. Din păcate, instituțiile publice au dovedit, și în 2019, că sunt incapabile să-i salveze pe cei aflați în situații de pericol. Strigătul Alexandrei, care a cerut cu disperare, însă degeaba, ajutor la 112, a arătat, iar, lipsa de implicare, empatie, interes și pregătire a unei importante părți din angajații instituțiilor cu rol vital pentru societate: poliție, parchet, servicii, autorități centrale și locale.

Cazul Caracal: bâlbâieli în serie, incompetență, nepăsare

Drama celor două tinere ucise de Gheorghe Dincă, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, arată cum, deși a avut toate pârghiile necesare, statul român nu a fost în stare să le salveze.

În vreme ce, timp de trei luni, DIICOT nu a reușit să afle mai nimic legat de dispariția Luizei, apelurile repetate ale Alexandrei la 112 nu au dus la salvarea tinerei.

Răpirea adolescentei de 15 ani a fost înregistrată cu întârziere, căutările au început greu și nici măcar după ce fata a reușit să sune, de trei ori, la numărul de urgență, oamenii legii nu au fost în stare să o găsească. Înainte de a fi ucisă, Alexandra a primit, însă, o ultimă palmă, chiar de la cei în care și-a pus cea din urmă speranță.

Discuția dintre polițist și Alexandra, în timpul apelului la 112:

Polițist: Hai, ce vrei?

Alexandra: Am fost răpită și violată. M-a luat…

Polițist: Unde ești, mă?

Alexandra: În Caracal, în Caracal!

Polițist: În Caracal, unde?

Alexandra: În Caracal…

Polițist: Bine, bine, stai acolo. Rămâi acolo că îți trimit eu echipaj, dar nu mai ține linia ocupată.

Alexandra: Vine și mă bate iară. M-a violat!

Pe lângă eșecul generalizat al instituțiilor publice, drama familiilor Măceșanu și Melencu a fost accentuată de influențe nefaste. Ulterior, printr-o decizie lipsită de tact, procurorii DIICOT și jandarmii au descins la locuința Luizei, pentru a o ridica pe Monica Melencu, mama fetei. Femeia a refuzat prelevarea de noi probe biologice, astfel că anchetatorii au cerut și obținut un mandat de la instanță pentru a o obliga. Întregul episod a dus, în cele din urmă, la demisia procurorului-șef al DIICOT, Felix Bănilă, la solicitarea președintelui României.

Abia la jumătate de an de la răpire și după patru luni de la arestarea lui Gheorghe Dincă, procurorii antimafia au reușit să identifice un complice: Ștefan Risipițeanu, acuzat că a violat-o și el pe Luiza Melencu, în casa principalului suspect.

Ancheta răpirii și uciderii celor două tinere se află la final, iar dosarul va fi trimis în judecată în următoarea perioadă.

Cazul a dus la demiteri și demisii la vârful poliției, Serviciului de Telecomunicații Speciale, instituțiilor locale, Ministerului de Interne și, după cum am văzut, la plecarea din funcție a șefului DIICOT.

Atacator din București, pierdut de poliție

La nici jumătate de an de la cazul Caracal, un alt apel la 112 avea să ridice serioase semne de întrebare cu privire la intervenție.

Un bucureștean a sunat la numărul de urgență pentru a sesiza prezența unui bărbat care se droghează lângă un bloc din centrul orașului. Deși poliția a mers la locul indicat de apelant, nu l-a găsit pe individ.

Aproximativ o oră mai târziu, el a înjunghiat, din senin, două femei, la doar câteva scări distanță.

Fetiță plină de sânge, ignorată de poliție, în Brăila

Un alt caz care a șocat opinia publică anul acesta este cel al unei fetițe din Brăila. La începutul lunii august, în plin scandal legat de intervenția din Caracal, o copilă de 14 ani este filmată de un trecător în timp ce mergea, plină de sânge, pe stradă.

Deși o mașină de poliție care trecea prin zonă a fost oprită de cei prezenți, agenții au fost surprinși de camera de luat vederi în timp ce se uitau la adolescentă din autoturism. Abia apoi, la insistențele martorilor, au coborât din mașină și au cerut ajutor la 112.

Femeia care a filmat întreaga scenă i-a acuzat pe oamenii legii că voiau să își vadă de drum.

La un moment dat zărim o maşină de poliţie, o oprim şi îi arătăm fata plină de sânge! Atenţie acum, poliţista a vorbit cu fata şi cică fata ar fi zis «nu vrea să vina ambulanţa» (fata fiind minora 14 ani). Ce credeţi că face Poliţia? Voiau sa plece mai departe ca şi cum nu s-a întâmplat nimic! La insistenţele soţului meu poliţista a chemat ambulanţa”, a scris martora pe Facebook, la vremea respectivă.

Ulterior au fost deschise două anchete, una legată de situația fetei de 14 ani și alta cu privire la atitudinea polițiștilor.

sursa foto: Facebook

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW