Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Statul român a câștigat procesul cu frații Micula. Avocați: Reclamanții trebuie să plătească României 75% din cheltuielile de judecată

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 7 martie 2020 Etichete: , , ,

Tribunalul arbitral internațional a respins pretențiile în valoare de peste 9 miliarde de lei, formulate de frații Ioan și Viorel Micula, față de statul român. Astfel, judecătorii de la Washington au hotărât că oamenii de afaceri trebuie să plătească României 75% din cheltuielile de judecată care au fost suportate de țara noastră. 

„Printr-o hotărâre arbitrală emisă la data de 5 martie 2020, Tribunalul arbitral internațional constituit sub auspiciile Centrului internațional pentru reglementarea diferendelor relative la investiții (ICSID) de pe lângă Banca Mondială a respins pretențiile împotriva României în valoare de peste 9 miliarde de lei, formulate de Ioan și Viorel Micula și de mai multe societăți române asociate acestora, inclusiv S.C. Scandic Distilleries SA („Reclamanții”). De asemenea, Tribunalul a obligat Reclamanții să ramburseze României 75% din costurile legale și alte cheltuieli pe care le-a suportat pentru a se apăra împotriva pretențiilor și a cheltuielilor de arbitraj”, conform lddp.ro.

Conform sursei citate, hotărârea instanței „încheie un arbitraj inițiat de Reclamanți în anul 2014 în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Regatului Suediei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor („Tratatul”). În cadrul arbitrajului, Reclamanții au susținut că România și-a încălcat obligațiile internaționale în temeiul Tratatului, nereușind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apa minerală”.

Tribunalul a mai decis că reclamanții nu au arătat că România nu a reușit să își aplice legile privind impozitarea în ceea ce privește băuturile spirtoase, însă a constatat că „România s-a angajat în eforturi serioase și vizibile pentru a își aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul.”

Potrivit Tribunalului, România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor, și o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă.”

Frații Micula au câștigat în trecut un proces cu statul român la Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington, urmând să încaseze 84,4 milioane de euro. Pentru că statul român nu a virat banii, dobânzile și penalitățile s-au acumulat, suma ajungând una exorbitantă – 395 de milioane de euro. În încercarea de a-şi recupera banii, fraţii Micula s-au îndreptat către companiile de stat, punând popriri şi pe conturile Romatsa. În decembrie 2019, Guvernul Orban le-a plătit fraților Micula suma datorată de stat deoarece Romatsa se afla în situația disperată de a nu mai putea asigura serviciile de navigație aeriană din cauza sechestrului pus de cei doi oameni de afaceri.

Procesul a fost început în anul 2014 de fratii Ioan și Viorel Micula, în baza unui tratat încheiat între România și Suedia, în care țata noastră se obliga să protejeze investițiile suedeze.

Frații Micula au reclamat satul român pentru faptul că ar fi încălcat obligațiile internaționale în temeiul tratatului, nereușind să aplice legile privind impozitarea băuturilor spirtoase.

sursa foto: cotidianul.ro

 

 

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW