Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Statele UE au convenit plafonarea prețului petrolului importat din Federația Rusă

By news.ro , in Stirile zilei , at 3 decembrie 2022

Uniunea Europeană a convenit vineri să plafoneze preţurile petrolului rusesc livrat pe mare la 60 de dolari pe baril, după câteva zile de negocieri intense referitoare la nivelul corespunzător şi după ce Polonia a acceptat acordul care ar urma să fie anunţat oficial duminică, transmite CNBC.

Anunţul vine după ce grupul G7 de economii avansate a convenit în septembrie să impună o limită pentru ţiţeiul rusesc transportat pe mare şi, prin urmare, să limiteze veniturile pe care Kremlinul le obţine din vânzări.

Cu toate acestea, detaliile despre cum ar funcţiona plafonul în practică au fost dezbătute şi discutate de la acel moment.

Rusia, pe fondul atacului său din Ucraina, a avertizat că un plafon al preţului petrolului ar putea face ravagii pe pieţele energetice şi ar putea împinge preţurile mărfurilor şi mai sus.

Limita de preţ va fi revizuită în mod regulat pentru a-şi monitoriza ramificaţiile pieţei, dar ar trebui să fie „cu cel puţin 5% sub preţul mediu de piaţă”, se arată într-un document UE cu detalii despre plafon.

Negocierile au fost îngreunate de Polonia, miniştrii de la Varşovia examinând, dar apoi fiind de acord cu mecanismul de ajustare de 5%. Un anunţ oficial este aşteptat duminică.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,10 dolari, sau cu 1,1%, la 85,87 dolari pe baril până la ora 18:07 GMT, potrivit Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 77 de cenţi, sau cu 0,9%, la 80,47 dolari pe baril.

Ambele contracte au intrat şi ieşit din teritoriu negativ, vineri, dar se îndreaptă spre primele câştiguri săptămânale, cele mai mari din ultimele două luni, de aproximativ 2% şi, respectiv, 5%, după trei săptămâni consecutive de scăderi.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW