Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


Stat fără putere sau fără voință?

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 24 iulie 2021 Etichete: , ,

Trei evenimente foarte recente sunt emblematice pentru funcționarea unor instituții vitale ale statului român, în special din domeniul justiției. Liviu Dragnea a afirmat, fără niciun ecou, că nu pot exista dovezi de îndreptare în cazul său, pentru că e nevinovat. Totuși, instanța spune că scopul pedepsei a fost atins. Pe Înalta Curte se urcă un protestatar pe care toate forțele de intervenție nu reușesc să-l dea jos de la etajul unu vreme de nouă ore. În tot acest timp, o stradă importantă din centrul Bucureștiului este blocată. Într-un alt caz cunoscut, capii unei rețele de contrabandă cu țigări sunt lăsați să plece acasă (deși erau căutați și, într-un final, s-au predat) pe motiv că judecătorul așteptat să decidă dacă îi arestează și-a amânat decizia pentru luni.

Cazul Dragnea

La câteva clipe după eliberare, Liviu Dragnea a spus că este deținut politic și că a fost băgat nevinovat la închisoare.

În motivarea deciziei de eliberare condiționată, despre care Main News a scris, pe larg, AICI, Tribunalul Giurgiu arată că declarațiile lui Dragnea, făcute imediat după ce a ieșit de la Penitenciarul Rahova, nu sunt relevante și argumentează că fostul lider al PSD a dat dovadă de un comportament exemplar în timpul petrecut în spatele gratiilor.

Ba mai mult decât atât, instanța subliniază că scopul pedepsei lui Liviu Dragnea a fost atins.

Cazul protestatarului care blochează o stradă

Un protestatar devenit cunoscut după ce a luat parte la mai multe acțiuni în București s-a urcat pe un geam al Instanței Supreme, la etajul unu, vineri dimineață la ora nouă.

Vreme de alte nouă ore, strada Batiștei (pe care se află Instanța Supremă) a fost blocată. Bărbatul și-a transmis live pe Facebook protestul, timp în care negociatorii încercau să îl convingă să renunțe la gestul său. Evident, luăm în calcul procedurile aferente unei astfel de situații. Nu putem, însă, să nu tragem linie și să nu observăm că, până ca bărbatul să coboare de la etajul unu nouă ore mai târziu, o stradă a fost blocată.

Interlopii urmăriți, prinși și lăsați liberi

Cosmin Mladin și Dani Copil, lideri ai grupării de interlopi din Arad acuzate de contrabandă cu țigări, pentru care procurorii DIICOT au solicitat arestarea în lipsă, au fost lăsați liberi după ce judecătorii de la Tribunalul București au amânat pronunțarea până luni. Asta cu toate că ei singuri au venit la instanță. Cei doi au dispărut înainte de percheziţii, acesta fiind motivul pentru care DIICOT a solicitat arestarea lor în lipsă pentru 30 de zile.

Potrivit surselor Mainnews.ro, magistrații au invocat necesitatea studierii aprofundate a dosarului. Fără doar și poate, nimeni nu poate pune în discuție dreptul judecătorului de a da decizia pe care o consideră necesară. Și în acest caz, însă, nu putem să nu vedem că e cel puțin stupefiant cum doi oameni căutați de stat (sau filați, spun unele surse) vin singuri în fața autorităților și sunt lăsați să plece, deși erau vizați pentru arestare.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Lideri ai grupării de interlopi din Arad acuzate de contrabandă cu țigări, dispăruți înainte de descinderile DIICOT, lăsați liberi după ce Tribunalul București a amânat pronunțarea pe cererea de arestare

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW