Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


SRI a reînceput predarea arhivelor fostei Securități către CNSAS

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 februarie 2022

Serviciul Român de Informații a reluat luni, 21 februarie, procedura de predare a arhivelor fostei Securități către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Anunțul a fost făcut de senatorul Ioan Chirteș, președintele Comisiei de control a SRI, în urma audierii directorului instituției, Eduard Hellvig.

„Începând de ieri (n.r. – 21 februarie), SRI a reînceput predarea arhivelor fostei securități către CNSAS. Au fost probleme cu spațiile, dar a început acest proces de predare a celui de-al doilea mare calup de dosare”, a declarat Ioan Chirteș.

Într-un interviu acordat publicat pe canalul de YouTube al SRI la finalul anului trecut, Eduard Hellvig a acuzat CNSAS că întârzie transferul dosarelor fostei Securități, invocând lipsa unui spațiu adecvat de depozitare.

„Acum, sigur, noi încercăm să predăm CNSAS-ului, pot să spun deja de ani de zile, ce avem şi mi se spune că nu există spaţiu. Acum, cu tot respectul, dacă vrem să nu primim sau să luăm arhivele, putem să avem tot felul de argumente. Eu am spus că mai dau un termen celor care ar trebui să preia această arhivă, iar dacă acest lucru nu este posibil, o să le pun la dispoziţie un spaţiu de la noi pentru CNSAS, ca să fiu sigur că aceste arhive nu mai sunt la SRI, astfel încât să terminăm definitiv cu această discuţie publică cu privire la dosare pe care serviciile de informaţii le au şi le folosesc ca să-şi atingă obiectivele”, a mai spus directorul SRI.

Sursa foto: Inquam Photos

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW