Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Sprijin guvernamental pentru Roșia Montană, după incidentul de la Tăul Mare


Guvernul a alocat, în ședința de marți, 25 octombrie, 2,7 milioane de lei pentru lucrări de punere în siguranță la barajul lacului Tăul Mare, din Roșia Montană. 

„Având în vedere că Primăria comunei Roșia Montană se află în imposibilitatea de a acoperi din bugetul local cheltuielile urgente și neprevăzute generate de necesitatea efectuării lucrărilor de intervenție pentru punerea în siguranță a barajului, Guvernul a decis alocarea sumei de 2.782 mii lei bugetului local al comunei Roșia Montană”, a transmis Ministerul Dezvoltării.

Amintim că în noapte zilei de 1 octombrie s-a constatat o avarie la golirea de fund a barajului Lacului Piscicol Tăul Mare

Autorităţile din judeţul Alba au emis atunci mesaje Ro-Alert prin care au solictat populaţiei din avalul barajului Lacului Piscicol Tăul Mare să părăsească zona.

După constatarea avariei a început evacuarea parțială a apei din lac, pentru a împiedica ruperea barajului.

Conform datelor publicate de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cîmpeni, lacul Tăul Mare este un lac artificial construit în anul 1908, alături de alte astfel de tăuri (Tăul Cornei,Tăul Ţarinii etc.), care la acea vreme erau necesare pentru punerea în mişcare a steampurilor (instalaţie de separare a aurului). Barajul este amplasat la o altitudine de aproximativ 930 m, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, în parte estică a comunei, având o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi şi fiind alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu, Vârşi şi Suley. Lacul reprezintă un important punct de interes turistic al zonei, notează News.ro.

CITEȘTE ȘI: Barajele din țară vor fi verificate de autorități, după incidentul de la Roșia Montană

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW