Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara oferă mamografii fără costuri prin trimitere de la medicul de familie

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 februarie 2024 Etichete: , ,

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, mamografia, o tehnică de screening pentru detectarea timpurie a cancerului de sân, care permite intervenția imediată și tratamentul adecvat în stadiile incipiente ale bolii, poate fi efectuată gratuit cu un bilet de trimitere de la medicul de familie, relatează news.ro.

Conform informațiilor furnizate de reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, utilizarea acestei tehnici de imagistică pentru detectarea timpurie a cancerului de sân poate face diferența între recuperare și progresul către stadii avansate ale bolii, având un impact semnificativ asupra calității vieții. Mamografia permite identificarea leziunilor suspecte, chiar și a celor de dimensiuni foarte mici, ceea ce facilitează începerea tratamentului într-un interval de timp cât mai scurt. Prin tratarea precoce, șansele de succes sunt mult sporite, reducând necesitatea intervențiilor chirurgicale radicale sau a terapiilor agresive.

”Deşi cancerul de sân se numără printre afecţiunile oncologice ce pot fi depistate în stadii incipiente, prin investigaţii imagistice, numărul femeilor care îşi fac un control regulat este în continuare mic. Anul trecut, în urma unei campanii de screening, au fost investigate 1.300 de femei. Peste 10 la sută dintre acestea au avut un rezultat pozitiv la examenul mamografic. În cadrul Laboratorului de Radiologie, însă, putem aprofunda investigaţiile, în cazul în care există o suspiciune de boală oncologică, cu examen ecografic, IRM de sân, iar apoi să realizăm o biopsie mamară”, a explicat conf. dr. Diana Manolescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală.

Depistarea precoce, în stadii incipiente, a unei boli oncologice de sân face ca şansele de vindecare să fie de peste 95 la sută. În România, însă, cancerul de sân este principala cauză de mortalitate la femei. Statisticile arată că una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar.

”Celulele canceroase pot migra, dezvoltând metastaze. De aceea, cu cât aceste celule «bolnave» sunt distruse mai repede, cu atât şansele de a supravieţui unei maladii cumplite sunt mai mari. Mamografia reprezintă, de fapt, primul pas în depistarea imagistică a unei neoplazii. Aparatul pe care-l avem în dotarea Laboratorului de Imagistică Medicală este unul foarte performant. Mamograful digital cu tomosinteză este cea mai modernă metodă pentru diagnosticarea imagistică a nodulilor. Practic, sânul este scanat în două incidenţe, iar tomosinteza permite obţinerea unor imagini 3D de înaltă rezoluţie cu întregul sân. Astfel, prin această tehnică pot fi depistate microcalcificările la nivelul sânului, mai ales că acestea reprezintă un semnal de alarmă care precede apariţia unui cancer mamar”, a arătat Diana Manolescu.

Se recomandă efectuarea mamografiei o dată la doi ani, începând cu vârsta de 40 de ani, sau ori de câte ori se observă modificări în aspectul sânului, cum ar fi schimbări în formă, culoare sau textură.

Specialiștii recomandă ca evaluarea să fie efectuată între a 7-a și a 14-a zi a ciclului menstrual, când sânii nu sunt umflați sau dureroși. Pentru femeile care menstruează, aceasta este în prima săptămână după încheierea menstruației. Este important să veniți la examinare cu toate documentele medicale anterioare, preferabil în format digital CD/DVD, pentru ca medicul să le poată compara cu starea actuală. Utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau a cremelor în regiunea axilară sau mamară înainte de examinare nu este recomandată. Pulberea metalică și talcul pot afecta calitatea imaginilor obținute prin mamografie. De asemenea, se recomandă îndepărtarea tuturor obiectelor metalice din jurul gâtului și a lenjeriei textile din partea superioară a corpului. În unele cazuri, examinarea mamografică inițială poate necesita completarea cu alte metode imagistice complementare, cum ar fi ecografia sau biopsia mamară.

Mamografiile sunt disponibile gratuit la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” cu o trimitere de la medicul specialist și bilet de decont CAS. Pentru programare, vă rugăm să sunați la numărul de telefon 0746741611, de luni până vineri, între orele 8.00 și 14.00.

foto: Inquam/ Cornel Putan

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW