Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Sorina Pintea va trimite la DNA concluziile controlului făcut la CNAS pe tema cardurilor de sănătate/Există fapte de natură penală

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 22 iulie 2019 Etichete: ,

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, luni, că va trimite la DNA raportul făcut de corpul de control al ministerului, după ce, timp de 21 de zile sistemul informatic al cardului național de sănătate a fost blocat.

„Controlul început în luna iunie, va fi finalizat în 7 zile și din lecturarea prealabilă vă pot spune cu certitudine că acest raport de control va fi depus la DNA. Sunt aici cu șeful corpului de control, noi am studiat încă de săptămâna trecută ceea ce avem în raportul prealabil, din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală, sunt convinsă că instituțiile statului își vor face datoria, și acum aș dori să fac niște precizări referitoare la incidentul de luna aceasta (…).”, a declarat Sorina Pintea, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a mai declarat că astăzi se va face o procedură de achiziție în regim de urgență, având în vedere că pentru baza de date contractul a expirat.

„Știm foarte bine că de 17 zile sistemul nu a funcționat. Astăzi s-a dat drumul la sistem, din păcate la ora 10 a început să înregistreze din nou sincope. În urma acestor discuții purtate cu reprezentanții CNAS concluziile sunt: oricum se impun măsuri urgente pentru a putea rezolva urgent în perioada următoare modul de funcționare al platformei, astfel încât în cursul zilei de astăzi se va face o procedură de achiziție în regim de urgență, având în vedere faptul că pentru baza de date contractul a expirat, procedura începută nu a fost finalizată pentru că este contestată și atunci pentru a asigura perioada tampon fără contractare e nevoie de o procedură de urgență. Menționez că această procedură ar fi trebuit să fie făcută, în momentul în care s-a constatat că procedura de achiziție pentru contractul de mentenanță nu este finalizată. Nu poți lăsa sistemele bazelor informatice cele mai complexe din România fără mentenanță. Astfel încât, nu puteau fi validate serviciile medicale, nu puteau fi decontate. ”, a mai spus Sorina Pintea.

„CNAS a blocat funcționarea normală a sistemului”

Ministrul a acuzat  CNAS-ul că a blocat funcționarea normală a sistemului.

„De ani de zile, CNAS uzând de procedee exagerate și birocratice a blocat funcționarea normală a sistemului. Când niște proceduri puteai fi finalizate, au fost uitate oferte, care au expirat stând în Casă, ceea ce a îngreunat acest sistem. Acest raport finalizat va merge la DNA. Sper ca toţi cei care au avut competenţe în a rezolva aceste probleme să înţeleagă că e o problemă de securitate naţională şi să îşi ia rolul în serios”, a mai spus Sorina Pintea.

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW