Friday, February 23, 2024
Jurnalism corect


Sorin Oprescu poate fi eliberat în Grecia după ce plătește o cauțiune de 5.000 de euro

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 31 mai 2022

Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei condamnat la închisoare în România și prins în Grecia, poate rămâne liber până la următorul termen de judecată, au decis marți, 31 mai, magistrații eleni. Oprescu trebuie să depună însă, până miercuri, o cauțiune de 5.000 de euro, potrivit Antena 3

Între timp, procedura de extrădare continuă. În termen de 40 de zile, judecătorii din Atena trebuie să decidă dacă îl trimit sau nu pe Sorin Oprescu în România.

Fostul edil al Bucureștiului nu are voie sa părăsească Grecia și va trebui să se prezinte în fiecare lună la poliție, pe data de 5 și pe data 16, pentru un control judiciar, conform sursei citate.

Pe 13 mai, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe fostul edil la 10 ani și 8 luni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, în variantă agravată, și luare de mită.

Oprescu a fost reținut în Atena, capitala Greciei, pe 17 mai. Anterior, el a fost dat în urmărire, pentru că nu a fost găsit la domiciliul din România pentru punerea în aplicare a mandatului de arestare.

Merită menționat că astăzi Ministerul Justiției a publicat în dezbatere publică un proiect de lege prin care sustragerea de pedeapsa la închisoare ar urma să fie asimilată infracțiunii de evadare, pedepsită de la 6 luni la 3 ani de închisoare, dacă persoana condamnată definitiv nu se predă în termen de șapte zile.

În ultimii ani, tot mai mulți cetățeni români cu probleme penale au luat calea pribegiei pentru a se sustrage din fața justiției. Rând pe rând, diverși cetățeni condamnați definitiv la închisoare au reușit să se facă „scăpați”, încurajați fiind de scăpările legislației din România, care în prezent nu pedepsește în vreun fel sustragerea de pedeapsă.

„Fugari” = evadați

Ca răspuns, în contextul în care doar în ultimele luni doi condamnați cu notorietate au părăsit țara – Elena Udrea și Sorin Oprescu – Ministerul Justiției propune un proiect de lege pentru a descuraja asemenea demersuri.

Proiectul de lege propune completarea art. 285 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, asimilând evadării și fapta persoanei condamnate definitiv la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsă de închisoare de a nu se preda Poliției în termen de șapte zile de la data rămânerii definitive a respectivei hotărâri de condamnare.

Conform propunerii, cei care s-au sustras pedepsei de închisoare înainte de intrarea în vigoare, de exemplu Elena Udrea, vor avea la dispoziție un termen de șapte zile în care se pot preda Poliției, fără a intra sub incidența noii legi.

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW