Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Sorin Oprescu a fost condamnat la 4 ani și 4 luni. Sentința ar putea fi greșită

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 13 mai 2019 Etichete: , , ,

Sorin Oprescu a fost condamnat, luni, de Tribunalul București, la 4 ani și 4 luni de închisoare pentru mai multe infracțiuni de corupție. Decizia nu este definitivă. Sentința ar putea fi greșită, urmând ca mâine judecătorul cauzei să anunțe dacă revine asupra deciziei.

Decizia judecătorului

Instanța a decis achitarea fostului edil pentru spălare de bani.

Sorin Oprescu a fost condamnat pentru luare de mită la 4 ani de detenție, la 1 an pentru constituirea unui grup infracțional organizat și la 3 ani pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

„Inculpatul executa pedeapsa de 4 ani inchisoare la care adauga sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse de 1 an si 4 luni. In final, inculpatul executa pedeapsa de 4 ani si 4 luni inchisoare si 3 ani (..) Constata ca inculpatul a fost retinut/arestat preventiv  6.09.2015 -27.11.2015 ( arestat la domiciliu ) -14.01.2016 ( control judiciar )”, potrivit Tribunalului București.
Instanța a dispus confiscarea sumei de 25.000 euro de la fostul primar. Judecătorul a respins cererea de aplicare a confiscării extinse asupra averii Adrianei Nica, partenera lui Sorin Oprescu. Magistrații au dispus ridicarea sechestului asupra unui imobil din Herăstrău care îi aparține acesteia.
„Confisca de la inculpatul Oprescu suma de 695.871 lei ( perioada 2013- septembrie 2015 ). (…)Menține măsura sechestrului asigurator asupra cotei indivize de 5/6 din imobilul situat in Bucuresti, (..) cu o suprafata  utila de 172,34 mp, loc de parcare demisol si boxa demisol si cota parte indiviza de 101,64 mp teren până la concurenta sumei de 1.264.531,8 lei.
Ridica masura sechestrului asigurator asupra imobilului situat in sat Ciolpani, in suprafata de 526 mp si teren cu suprafata de 895 mp. Dispune restituirea catre a inculpat a sumelor de 31.350 lei , 9000 euro, 31.050 lei  ,40.000 lei 500 euro, ridicate cu ocazia perchezitiilor domiciliare „, se arata in decizia Tribunalului București.
Juriștii susțin că sentința ar putea fi greșită, urmând ca mâine magistratul Iosefina Pârvu să lamurească situația. Legea spune că în cazuri cu infracțiuni multiple se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte.

Acuzațiile DNA

Sorin Oprescu este acuzat că a condus, din 2013, un grup infracțional organizat. Mai mult, fostul edil ar fi primit 25.000 de euro la locuinţa sa din Ciolpani, de la Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor.

“La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, spunea DNA.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW