Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Sorin Mîndruţescu s-a retras din toate funcţiile deţinute în cadrul Fondului Proprietatea. Decizia, după ce a fost pus sub control judiciar de DNA

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 9 august 2019 Etichete: , ,

Fondul Proprietatea anunţă că Sorin Mîndruţescu, directorul general al Oracle România, s-a retras din toate funcţiile deţinute în Comitetul Reprezentanților și în cele consultative ale instituției. Decizia vine după ce Mîndruţescu a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile de DNA în dosarul în care este cercetat pentru opt fapte de luare de mită.

„Franklin Templeton International Services S.à. r.l., în calitate de administrator de fond de investiţii alternative și administrator unic („Administratorul”) al Fondul Proprietatea S.A. („Fondul”), prin prezenta, anunţă investitorii că dl. Sorin Mîndruțescu, care a ocupat funcția de membru în Comitetul Reprezentanților Fondului (“Comitetul”) din septembrie 2010 și de Președinte al Comitetului din aprilie 2012, a decis să se retragă din funcțiile deținute în Comitetul Reprezentanților și în Comitetele Consultative ale Fondului, decizia producându-și efectele imediat”, anunță Fonul Proprietatea.

Acuzaţiile DNA

Directorul general Oracle România este acuzat de opt fapte de luare de mită, valoarea totală fiind 869.413 euro. Banii ar fi fost primiți de la firme IT pentru acordarea unor contracte.

Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.  Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat”, transmite DNA.

Unul dintre denunțători ar fi Irina Socol, patronul Siveco, spun surse judiciare.

Miercuri, procurorii DNA au făcut percheziții la sediul Oracle din Pipera și la locuința directorului general. Ulterior, Sorin Mîndruțescu a fost dus la DNA unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

DNA: Oferte de preţ avantajoase pentru firme care doreau să obţină contracte cu statul

„În calitatea menționată anterior, inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a pretins și ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat – Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice.

Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță”, explică procurorii.

Cauţiune de 500.000 euro

Sorin Mîndruțescu a depus, joi, cauțiunea impusă de procurori. Este vorba despre o garanție în limita sumei stabilite de procurori, 500.000 euro, constând într-un imobil situat în Sectorul 2 al Capitalei.

La data de 08.08.2019, inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a respectat obligațiile privind cauțiunea, în sensul că a pus la dispoziția procurorilor înscrisuri din care rezultă constituirea unei garanții reale imobiliare asupra unui bun imobil evaluat la 835.000 euro”, informa DNA.

Joi, procurorii au schimbat încadrarea juridică în cazul lui Mîndruțescu, adăugând articolul 308 din Codul Penal, care prevede că limitele de pedeapsă în cauzurile de corupție privată sunt reduse cu o treime, regimul de sancționare fiind mai blând decât în cazul funcționarilor publici.

Numele lui Sorin Mîndruţescu a fost vehiculat în 2011 ca înlocuitor al lui Emil Boc în funcţia de premier. El este şeful Oracle România de 11 ani.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *