Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Sorin Grindeanu: Vom vota orice moțiune care ajunge în plen

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 6 septembrie 2021

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele Partidului Social Democrat, a declarat luni, 6 septembrie, că parlamentarii PSD vor vota orice moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu care ajunge în plenul Parlamentului și îi invită pe liderii USR PLUS și AUR să dezbată textul moțiunii anunțată de social-democrați.

Vom vota orice moţiune care ajunge în plen. Doi – invităm pe ceilalţi, ceea ce ei n-au făcut vizavi de noi, să vină, să avem discuţii inclusiv pe textul moţiunii şi să semneze moţiunea PSD-ului, astfel încât să plece acest Guvern acasă”, a declarat Sorin Grindeanu, luni, la Parlament, citat de Agerpres.

Sorin Grindeanu a respins acuzațiile referitoare la un posibil blat între PNL și PSD, pentru a întârzia depunerea moțiunii de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR, după ce trei ședințe ale Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului (BPR) au fost anulate din lipsă de cvorum.

Prim-vicepreședintele PSD a mai vorbit și de solicitarea liberalilor, prin care cer 2 săptămâni pentru a analiza semnăturile de pe moțiunea USR PLUS – AUR.

Cei de la PNL spuneau că sunt semnături false, cei de la USR spuneau că e adevărat că sunt scanate, dar au acolo oamenii. Noi nu vrem să intrăm în acest circ şi am preferat să adoptăm această soluţie (n.r. plecarea parlamentarilor PSD înainte de vot), că e un circ în actuala putere. Eu nu ştiu până astăzi cei de la USR să-și fi dat demisia. (…) Asistăm, aşa, la un circ în interiorul puterii şi ne cer nouă, celor de la PSD, să venim aşa ca o măciucă şi să rezolvăm circul între ei. Să şi-l rezolve. În acest moment este această moţiune depusă, o vom vota când va ajunge în plen. (…) Noi vrem să plece Cîţu, dar vrem să plece şi Barna, şi Ghinea, şi Drulă şi Năsui, vrem să nu vină înapoi Vlad Voiculescu”, a explicat Grindeanu.

Grindeanu a explicat că o moțiune de cenzură ar trebui depusă în momentul în care are cele mai mari șanse să fie adoptată.

Când vom avea cele 234 de voturi. (…) În momentul în care cei de la USR şi-au dat demisia, înseamnă că au trecut în opoziţie. Trecerea în opoziţie înseamnă coordonarea anumitor mişcări politice între USR şi PSD. Atitudinea asta, în care noi am venit cu un text şi am invitat toate partidele doritoare să vină şi să semneze moţiunea noastră şi să discutăm inclusiv pe text, s-a lovit pe partea cealaltă de o acţiune din asta „pe repede înainte””, a precizat fostul prim-ministru.

În opinia social-democraților, demisia miniștrilor USR PLUS din Guvern ar reprezenta „o nouă logică”, de unde pot începe negocierile dintre cele două partide.

Context

După ce ministrul Justiției, Stelian Ion, a fost demis de premierul Florin Cîțu, pe 1 septembrie, USR PLUS a anunțat că a strâns, împreună cu AUR, cele 122 de semnături necesare pentru a depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

În schimb, calendarul moțiunii nu a putut fi stabilit de conducerea Parlamentului la cele trei ședințe ale Birourilor Permanente Reunite, convocate vineri seară, sâmbătă dimineață și luni. Parlamentarii PNL și PSD nu au asigurat cvorumul necesar.

Pe lângă acest lucru, la ședința de luni s-a discutat și despre solicitarea depusă de tabăra lui Florin Cîțu, introdusă pe ordinea de zi la cererea liderului deputaților PSD, Alfred Simonis, după cum a anunțat chiar Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.

Potrivit informațiilor Main News, PNL ridică semne de întrebare asupra celor 30 de semnături, argumentând că ar fi fost falsificate, după ce mai mulți parlamentari au semnat prin intermediul mijloacelor electronice.

Deși solicitarea liberalilor a fost aprobată de Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului, cu 9 voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” și 2 abțineri (din 18 membri prezenți), nu s-au strâns suficiente voturi „pentru”, adică 50%+1, pentru a putea fi trimisă către Comisia de statut, întrucât parlamentarii PSD au ieșit din ședință înainte de vot.

Sorin Grindeanu a precizat că votul putea fi adoptat și fără prezența parlamentarilor social-democrați. În același timp, voturile PSD ar fi putut asigura criteriile cerute de regulament, dacă cel puțin 50%+1 dintre parlamentari ar fi votat într-o anumită direcție.

Ședința Birourilor Permanente Reunite ar urma să se reia marți, 7 septembrie, de la ora 11:00, pentru a supune din nou la vot solicitarea liberalilor.

Social-democrații au anunțat, înainte de scandalul din coaliție, că vor depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu în momentul în care vor fi siguri că va fi adoptată de Parlament.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW