Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Sorin Grindeanu: Vom depune o moțiune de cenzură când șansele de a trece sunt cele mai mari. În continuare majoritatea există în Parlament

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 23 mai 2021

Sorin Grindeanu susține că Partidul Social Democrat va depune o moțiune de cenzură în actuala sesiune parlamentară. Prim-vicepreședintele PSD a precizat că social-democrații testează în fiecare zi în Parlament felul în care funcționează majoritatea formată din PNL, USR PLUS și UDMR.

Moţiunea de cenzură, am spus chiar la începutul sesiunii parlamentare, că o vom depune pe această sesiune parlamentară atunci când şansele noastre de a trece această moţiune sunt cele mai mari. Testăm aceste lucruri zi de zi în Parlament prin diversele acţiuni pe care le facem. Ca să vă dau un simplu exemplu recent, cel legat înfiinţarea unei comisii de anchetă legat de ceea ce au spus până la urmă tot cei de la putere cu numărul morţilor.  Atunci haideţi să facem o comisie de anchetă. În continuare majoritatea există în Parlament PNL – USR – UDMR”, a declarat Sorin Grindeanu, la Prima TV, citat de News.ro.

Potrivit Constituției, „Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie”.

Alegerile interne din PNL și USR PLUS „vor lăsa răni”

Prim-vicepreședintele PSD este de părere că social-democrații pot profita de pe urma tensiunilor politice legate de alegerile interne din PNL și USR PLUS.

Eu cred în schimb că lucrurile încep să se degradeze. De ce? Pentru că vrând, nevrând, creşte nivelul tensiunilor politice legat de alegeri interne în PNL şi evident astăzi, când vorbim, că avem cel puţin două tabere în PNL pentru viitorul congres, şi anume Orban versus Cîţu. De asemenea, în toamnă vor fi alegeri şi la USR-PLUS şi acolo în acest moment, astăzi când vorbim par două candidaturi pentru preşedinţia partidului partidului, Dan Barna versus Cioloş. Lucrurile acestea, la modul cum sunt setate acum, e aproape imposibil să nu lase răni, răni care în mod sigur să văd inclusiv în Parlament”, a precizat fostul premier.

Întrebat dacă PSD va negocia cu UDMR și cu AUR pentru a vota moțiunea de cenzură, Grindeanu a afirmat că social-democrații nu vor avea nicio șansă dacă nu vor purta aceste discuții.

Vă dau un exemplu. Am avut o moţiune simplă pe Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, undeva la jumătatea lunii februarie. Experienţe trăite de mine în Parlament în care parlamentarii, sigur, alţii decât USR-PLUS, din arcul guvernamental, veneau la banca mea şi spuneau ”Dacă ne lasă să votăm secret, votăm să îl dăm jos”. Şi nu unul, mulţi. E clar că mulţi din parlamentarii arcului guvernamental, ca să nu focalizez pe unul sau pe altul, văd că lucrurile nu merg bine. Această experienţă de conducere, dacă vreţi, tripartită, deşi pare că sunt mai mulţi de trei, cred că sunt vreo patru partide, noi  am mai experimentat-o între 1996 şi 2000. Erau celebrul CDR, USD, care era format din PD-ul din acea vreme şi Partidul Social Democrat Român al domnului Cunescu şi UDMR. Şi am văzut ce s-a întâmplat între 1996 şi 2000 cu celebrele consilii politice ale alianţei CoCoPo-uri (n.r. Comitet de coordonare politică). E clar că dacă nu se face o resetare, merg în acea direcţie. Mi-aş dori ca mulţi dintre cei care informal ne transmit că ar trebui resetată toată această chestiune să aibă şi puterea interioară să voteze la moţiunea de cenzură”, a adăugat prim-vicepreședintele PSD.

Sursă foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW