Sunday, June 16, 2024
Jurnalism corect


Sorin Dimitriu, fost șef al Camerei de Comerț și Industrie București, condamnat definitiv cu suspendare. Probe din dosar, declarate nule în urma deciziei CCR

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 25 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Sorin-Petre Dimitriu, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB), a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care a fost judecat pentru fraude cu fonduri europene. El a fost acuzat de abuz în serviciu şi  infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE. Dimitriu a fost achitat pentru alte infracţiuni de abuz în serviciu şi folosirea influenţei sau autorităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În plus, Sorin Dimitriu a fost obligat să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Iniţial, la instanţa de fond, Sorin Dimitriu a fost condamnat la 4 ani şi o lună de închisoare cu executare. După ce a eliminat mai multe probe din dosar – interceptări ale unor convorbiri telefonice purtate de inculpaţi, Curtea de Apel a dispus ca pedeapsa să fie 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

„În baza art. 102 alin. 2 şi 3 Cod procedură penală cu referire la art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului constată nulitatea proceselor verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate la data de 13.12.2011 între D.G. şi D.S.P., la data de 15.12.2011 între M.D.G. şi D.S.P., la data de 27.12.2011 între D.G. şi M., la data de 06.01.2012 între D.G. şi R.I., între D.G. şi M., la data de 06.01.2012 între M.D.G şi D.S.P., la data de 06.01.2012 între D.G. şi D.S.P. (filele 143 – 152 vol. V dosar urmărire penală), a proceselor verbale de redare a convorbirilor şi comunicărilor telefonice aflate la filele 153 – 172 şi la filele 174 – 210 vol. V dosar urmărire penală, în condiţiile punerii în executare a autorizaţiilor de interceptare de către alte organe decât cele abilitate de legea în vigoare la data îndeplinirii respectivelor acte procedurale. Dispune excluderea din materialul probator a probelor constatate ca fiind nelegale, în sensul celor statuate prin decizia nr. 22/2018 a Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 177/26.02.2018”, se arată în decizia instanţei.

În acelaşi dosar, Laurenţia Vasilescu (director economic în cadrul CCIB) a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, în timp ce Gabriela Dumitriu (consiliera lui Sorin Dimitriu) şi Gabriel-Dan Mihuţ (director general în cadrul CCIB) au fost achitaţi.

De asemenea, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a fost obligată să plătească o amendă penală de 50.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

ACUZAȚIILE DNA

Conform DNA, membrii din conducerea CCIB au conceput, organizat şi pus în aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasă de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar, pe de altă parte, „spolierea” angajaţilor CCIB de o mare parte din veniturile salariale obţinute din activitatea prestată în cadrul proiectelor, prin simularea unei aşa-zise „sponsorizări” către instituţia angajatoare, sumele astfel rezultate fiind cheltuite „după bunul plac” de către conducerea CCIB. În final, banii astfel obţinuţi ajungeau la preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov.

DNA precizează că faptele care au făcut obiectul cercetărilor au fost săvârşite în perioada 2010 – 2012, în contextul derulării, la CCIB, a unor proiecte finanţate din bugetul Fondului Social European în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Foto: Agerpres.ro

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/sorin-dimitriu-fost-sef-al-camerei-de-comert-si-industrie-bucuresti-condamnat-definitiv-cu-suspendare-probe-din-dosar-declarate-nule-in-urma-deciziei-ccr/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW