Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Sorin Cîmpeanu exclude prelungirea vacanței în care elevii intră forțat de luni

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 21 octombrie 2021

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a exclus joi, 21 octombrie, prelungirea vacanței de două săptămâni în care toți elevii intră forțat de luni, 25 octombrie. În mod normal, doar elevii din ciclul primar urmau să intre în vacanță, nu și restul copiilor.

Totul depinde de modul în care va evolua pandemia de COVID-19 în țară.

Orele se pot recupera prin modificarea structurii anului şcolar. Pentru elevii din învăţământul primar şi pentru cei din grădiniţe este vorba doar de cinci zile de vacanţă suplimentară. (…) Mâine deja vom avea discuţii cu reprezentanţii elevilor şi ai profesorilor pentru a vedea care este cea mai bună variantă. Sigur este variantă de recuperare.

Nu va fi pierdută nicio zi de şcoală, dacă vacanţa va fi de două săptămâni. Dacă însă evoluţia epidemiologică nu va permite revenirea cu prezenţă fizică în data de 8 noiembrie, lucrurile vor fi mai grave şi soluţia mă tem că nu va mai putea fi acceptată sub forma unei vacanţe suplimentare. Va trebui să identificăm soluţii care să facă posibilă predarea online cu pierderi cât mai mici”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, citat de News.ro.

Ministrul interimar a mai explicat și de ce a fost luată această decizie a vacanței forțate și nu, de exemplu, desfășurarea cursurilor în mediul online, astfel încât să nu fie nevoie de recuperarea orelor pierdute.

Predarea online în acest moment este posibilă, real, doar pentru jumătate din teritoriul României, pentru că cealaltă jumătate nu are o conexiune la internet capabilă să asigure predare online, cel mult poate asigura transmiterea unor teme pe WhatsApp sau pe e-mail, ceea ce nu este predare online. Deci situaţia este gravă, nu am înţeles să ne vaccinăm, am ajuns în această situaţie, din nou elevii vor trebui să plătească pentru greşelile noastre, ale adulţilor, din păcate”, a mai spus Cîmpeanu.

Context

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, 20 octombrie, noile restricții care ar urma să intre în vigoare de luni, 25 octombrie: masca de protecție redevine obligatorie atât în interior, cât și în exterior, iar toți elevii intră în vacanță timp de 2 săptămâni.

De asemenea, șeful statului a anunțat și că circulația pe timpul nopții va fi restricționată pentru persoanele care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19.

Ce spun elevii și părinții

De precizat este că această măsură – decalarea anului școlar cu 2 săptămâni – era prevăzută și în programul de guvernare al USR. Main News a stat de vorbă cu reprezentanții elevilor și ai părinților pentru a le afla părerea chiar la începutul acestei săptămâni. Niciuna dintre părți nu este de acord cu decalarea anului școlar, pentru că astfel vor fi întârziate examenele naționale, iar acest lucru ar da peste cap elevii.

Iulian Cristache, președintele Federației naționale a asociațiilor de părinți, a explicat, luni, pentru Main News efectele unei astfel de măsuri, în eventualitatea în care s-ar aplica:

Nu suntem de acord cu această propunere (…) Atât timp cât avem ordinul comun care dă posibilitatea la nivelul fiecărei școli să se ia o decizie de intrare în online, nu are rost să avem o gândire unitară și să intrăm în lockdown acolo unde incidențele nu sunt mari (…)

Învățământul primar deja mai are puțin și intră în vacanță. O să aibă vacanță acum, în octombrie. Deci, va fi o săptămână din ceea ce își doresc dumnealor. Pe de altă parte, recuperarea orelor ar trebui să se facă în continuarea structurii anului școlar, iar calendarul pentru anul viitor arată că la începutul verii sunt programate deja examenele naționale, Evaluarea Națională, apoi Bacalaureatul, avem sesiuni, sunt toate legate, sunt lipite, nu ai loc.

Mai avem și sesiunea a doua de Bacalaureat, care deja nu mai poate fi decalată. Aia era decalată la sfârșitul lunii august, unde o decalăm încă 2 săptămâni? Ne ducem până în 15 septembrie?”, a declarat pentru Main News Iulian Cristache.

El a adăugat că o altă problemă ar putea fi și temperaturile extrem de ridicate din timpul verii, dar și faptul că absolvenții de liceu au nevoie de timp pentru a aplica la universitățile din străinătate.

La rândul său, Ariana Dudună, reprezentantă a Asociației de Elevi din Constanța, a evidențiat că decalarea anului școlar nu prezintă niciun beneficiu pentru elevi.

Considerăm că propunerea respectivă nu este în avantajul elevilor, pentru că deși e o propunere mai bună decât anul trecut (…) trebuie să luăm în considerare faptul că decalarea examenelor naționale înseamnă o stare de incertitudine pentru elevii care le susțin și, în al doilea rând, susținerea acecstora (examenelor – n.red.) în condiții meteo nefavorabile.

De altfel, există riscul să avem elevi care vor susține Bacalaureatul la temperaturi de 30 – 35, chiar și 40 de grade. Prin prisma faptului că nu există infrastructura necesară să fie asigurată un sistem de ventilație eficientă, astfel încât temperatura sî fie optimă în sălile în care elevii susțin examenul național, considerăm că nu este o măsură avantajoasă”, a precizat Ariana Dudună pentru Main News.

Aceleași argumente au fost transmise Main News și de către Ana Maria Groza, președintele Asociației Elevilor din București și Ilfov:

AEBI se opune vehement acestei propuneri. În primul rând, de ce să existe o vacanță de două săptămâni când elevii pot învăța în acele două săptămâni online, atunci când vine vorba de problematica incidenței. Mai mult, o întrerupere bruscă a cursurilor produce confuzie, mai ales pentru elevii din anii terminali. Calendarul de bacalaureat se va muta prea aproape de admiteri și va fi un stadiu haotic. Această decalare a fost prost introdusă și în anul precedent, iar elevii au trebuit să vină la școală pe caniculă să învețe”.

Evaluarea Națională 2022 este programată să aibă loc în perioada 14-17 iunie 2022, iar probele scrise ale examenului de Bacalaureat sunt prevăzute să aibă loc în perioada 20 – 24 iunie 2022.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *