Sorin Cîmpeanu, după dezbaterile cu reprezentanții colegiilor naționale: Sistemul de învățământ are nevoie de reformă și de sprijinire a excelenței
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, sâmbătă, 30 iulie, pe Facebook, că, în urma unei dezbateri la care au participat reprezentanți ai colegiilor naționale, au fost clarificate o serie de reforme ce vor fi prezente în noua Lege a Educației Naționale, ce vizează schimbări legate învățământul preuniversitar.
Ministrul Educației susține că a participat la a 25-a dezbatere pe tema pachetului legislativ „România Educată”, cu reprezentanți ale celor 211 de colegii naționale.
„Discuțiile au fost relevante, în contextul nevoii de reformă a sistemului de învățământ, de sprijinire în egală măsură a excelenței și echității, de consolidare a unițăților de învățământ care sunt capabile de performanță. Proiectul Legii învățământului preuniversitar este un răspuns onest, coerent și asumat la schimbările profunde din societatea românească”, a scris Sorin Cîmpeanu, pe Facebook.
Sorin Cîmpeanu a precizat că au fost clarificate punctual transformările ce vor avea loc odată cu adoptarea proiectului de lege.
„Admiterea în clasa a IX-a în unitățile de învățământ cu statut de colegiu național introduce un echilibru între excelență și echitate, inclusiv prin posibilitatea ca acestea să organizeze concurs propriu de admitere pentru „maximum 90% din totalul locurilor pentru clasa a IX-a”. Consolidarea și creșterea autonomiei unităților de învățământ capabile de performanță este esențială”, susține ministrul Educației.
Potrivit lui Cîmpeanu, colegiile naționale vor putea înființa clase de excelență, printr-un ordin al ministrului, unde vor fi desfășurate activități suplimentare de învățat, iar elevii vor beneficia de programe care le respectă particularitățile de învățare și orientare a excelenței.
Elevii capabili de excelență vor fi identificați și promovați de Centrul Național pentru Excelență, ce va elabora și asigura implementarea unor parteneriate cu diverse instituții din țară și din străinătate, organizații nonguvernamentale și cu comunitatea locală.
„Sistemul de educație susține și motivează excelența în învățare în sensul atingerii maximumului de potențial al fiecărui elev, excelența în predare, stimularea modelelor de bune practici din rândul cadrelor didactice, dar și excelența instituțională”, a mai subliniat Sorin Cîmpeanu.
Totodată, absolvenții clasei a VIII-a vor putea fi înscriși la clasa a IX-a fără să susțină evaluarea națională sau admiterea la colegiul național, dacă au obținut premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate de Minister sau au obținut premii la competiții internaționale.
În plus, elevii capabili de excelență vor putea promova doi ani de studii într-un singur an școlar.
„Sistemul formal de educație trebuie să fie flexibil pentru a răspunde nevoilor diverse ale celor implicați și, concomitent, să susțină excelența în învățare și în predare”, a precizat ministrul Educației.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Here you can find 75858 more Information to that Topic: mainnews.ro/sorin-cimpeanu-dupa-dezbaterile-cu-reprezentantii-colegiilor-nationale-sistemul-de-invatamant-are-nevoie-de-reforma-si-de-sprijinire-a-excelentei/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: mainnews.ro/sorin-cimpeanu-dupa-dezbaterile-cu-reprezentantii-colegiilor-nationale-sistemul-de-invatamant-are-nevoie-de-reforma-si-de-sprijinire-a-excelentei/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/sorin-cimpeanu-dupa-dezbaterile-cu-reprezentantii-colegiilor-nationale-sistemul-de-invatamant-are-nevoie-de-reforma-si-de-sprijinire-a-excelentei/ […]