Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Sorin Cîmpeanu a anunțat schimbări majore pentru elevii care încep clasa a V-a și a IX-a din septembrie

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 21 mai 2022

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat schimbări majore în sistemul românesc de educație, pe care elevii care vor intra în clasa a V-a și a IX-a le vor resimți încă din septembrie. Primele rezultate ale unui posibil nou sistem de invățământ se vor vedea din 2027, după un ciclu de patru ani de studii, a declarat sâmbătă, 21 mai, ministrul Educației.

Cîmpeanu a specificat că elevii care încep de la anul un nou ciclu de înățământ vor învăța într-un sistem diferit, care va presupune modificări aduse examenului de Bacalaureat, evaluări standardizate și digitalizarea educației.

„Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a, vor intra pe un altfel de sistem. Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de 4 ani. Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare”, a precizat ministrul Educației, citat de News.ro.

Întrebat care este scopul acestor schimbări, Cîmpeanu a explicat că este vorba de calitate şi performanţă în educaţie.

„Proiectul are două obiective majore. Unul este calitatea şi performanţa în educaţie, cel de-al doilea este echitatea în educaţie. Accesul tuturor la educaţia de calitate. Aceste două lucruri, cu siguranţă, vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcţional”, a răspuns Sorin Cîmpeanu.

Mai mult, ministrul Educației a vorbit și despre proiectul pilot de testare standardizată a elevilor din 329 de școli desemnate de minister.

„Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată. Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să  nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei  evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a mai declarat Cîmpeanu.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *