Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SONDAJ Maia Sandu, favorită pentru un nou mandat de președinte al Republicii Moldova

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 30 august 2024

Maia Sandu este lider detașat în intenția de vot la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, urmată de candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, arată datele ultimului realizat de CBS Research la comanda Comunității WatchDog.MD

Apariția unui număr mare de candidați, inclusiv a celor care declară suport pentru opțiunea de aderarea la UE nu a afectat ratingul prezidențial al Maiei Sandu, remarcă autorii cercetării sociologice, care însă nu cuprinde preferințele cetățenilor aflați în afara granițelor, în principal votanți pro-europeni.

În aprilie pentru aceasta erau gata să voteze 35,1%, iar în august 35,5%. În schimb a crescut puternic numărul de indeciși – de la 11,8% la 18,2%.

„Cu toate acestea, având în vedere faptul că întrecerea electorală este numai la început, este mult prea devreme să facem anumite concluzii. În cazul alegerilor prezidențiale s-au atestat în trecut atât dinamici puternice, cât și fenomene de refuz masiv de a răspunde în cazul susținătorilor anumitor candidați. Cum a fost exemplul lui Renato Usatîi în cazul alegerilor prezidențiale din 2020”, arată autorii.

Metodologia cercetării:

Volumul eşantionului: 1.011 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult;

Eşantion: stratificat, probabilist, bistadial;

Tip sondaj: interviu telefonic moderat de intervievator (CATI)

Reprezentativitate: eșantionul este reprezentativ pentru populația

adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +2,6%

Perioada de culegere a datelor: 20-23 august 2024. Chestionarul a fost disponibil în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenților posibilitatea de a alege varianta.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii