Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Sondaj INSCOP: Ponderea celor care se declară mândri că sunt români a crescut cu 12% în ultimii 10 ani, iar a celor care declară că arborează tricolorul de Ziua Naţională, cu 23%

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 1 decembrie 2023 Etichete: , , , ,

Sondajul INSCOP realizat cu prilejul Zilei Naționale arată că ponderea celor care se declară mândri că sunt români a crescut cu 12% în ultimii 10 ani, iar a celor care declară că arborează tricolorul de Ziua Națională, cu 23%, conform news.ro.

Peste 90% dintre respondenți consideră că a fi român înseamnă să cunoști limva română, și o pondere apropiată consideră că a avea cetățenie română însemană a fi român. Peste un sfert dintre respondenți apreciază că Ziua Națională ar trebui mutată într-un anotimp mai călduros.

Datele comparative culese de INSCOP Research în 2013, respectiv în 2023 arată foarte clar că în ultimul deceniu, sentimentul patriotic al românilor s-a întărit semnficativ pentru toate categoriile socio-demografice”, a declarat Remus Ștefureac, directorul INSCOP.

Mândri că suntem români

95% dintre respondenți afirmă că se simt mândri că sunt români (faţă de 83% în 2013), în timp ce 4,3% afirmă contrariul (comparativ cu 12,8% în 2013). 0,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare (comparativ cu 4,2% în 2013).

Arborarea tricolorului de 1 Decembrie

49,7% dintre cei chestionați obișnuiesc să arboreze tricolorul acasă de ziua naţională (faţă de 26,3% în 2013), în timp ce 49,9% declară că nu au acest obicei (faţă de 71,5% în 2013). 0,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare (comparativ cu 2,2% în 2013).

Studiul relevă că persoanele cu educație primară, locuitorii din Sud Muntenia și Centru obișnuiesc să arboreze tricolorul acasă de 1 Decembrie într-un procent mai ridicat decât alte categorii.

Ce înseamnă să fii român?

În opinia a 93,6% dintre respondenţi, a fi român presupune să vorbeşti limba română, în timp ce 5,7% resping o asemenea idee iar 0,7% nu ştiu sau nu răspund.

A fi român înseamnă pentru 90,6%  dintre respondenţi  să ai cetăţenie română, în timp ce 8,7% sunt în dezacord cu această afirmaţie, iar 0,7% nu ştiu sau nu răspund.

Să ai o familie cu rădăcini românești este o condiție pentru a fi român pentru 77,2% dintre respondenți, în timp ce 21,5% își exprimă dezacordul cu privire la această idee. 1,3% nu știu sau nu răspund.

Datele comparative culese de INSCOP Research în 2013, respectiv în 2023 arată foarte clar că în ultimul deceniu, sentimentul patriotic al românilor s-a întărit semnficativ pentru toate categoriile socio-demografice. Ponderea cetăţenilor care se declară mândri că sunt români a crescut în ultimii 10 ani cu 12%, ponderea celor care declară că arborează tricolorul de ziua naţională a crescut cu 23%, iar ataşamentul faţă de data de 1 decembrie rămâne solid în condiţiile în care doar 26% ar dori mutarea zilei naţionale într-un anotimp mai călduros (cu trei procente mai puţin decât în urmă 10 ani). Pentru marea majoritate a românilor (peste 90%), a fi român presupune să vorbeşti limba română şi să ai cetăţenie română”, explică Remus Ștefureac, director INSCOP Research

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

viewscnt

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW