Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Sondaj INSCOP. Piedone ar câștiga Primăria Capitalei în toate scenariile în care ar candida

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 martie 2024

Cristian Popescu Piedone se află pe primul loc în intenția de vot în toate  scenariile în care ar candida, în fața actualului primar general, Nicușor Dan, potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP. 

Sociologii au luat în calcul trei variante în care actualul primar al Sectorului 5 ar candida contra lui Nicușor Dan, dar și a unui candidat comun PSD-PNL (Gabriela Firea, Sebastian Burduja și Ionuț Lupescu).

 Piedone vs Nicușor vs Firea

În primul scenariu, cel în care Gabriela Firea ar fi candidatul comun PSD-PNL, Piedone ar înregistra 35,1%, față de 31,5% Nicușor Dan și 22,2% Gabriela Firea. Candidatul anunțat de AUR, Mihai Enache, ar înregistra 6,5%.

Piedone vs Nicușor vs Burduja

Diferența dintre primii doi clasați ar fi chiar mai mare dacă în cursa electorală din partea PSD-PNL s-ar înscrie Sebastian Burduja. În acest scenariu, Piedone ar lua 39,5%, Nicușor Dan 30,9%, în timp ce actualul ministru al energiei doar 18,7%. Asta înseamnă că o parte importantă dintre potențialii votanți ai Gabrielei Firea nu ar urma linia partidului și l-ar vota pe Piedone.

Piedone vs Nicușor vs Lupescu

Ecartul dintre Piedone și Nicușor Dan s-ar reduce PSD-PNL ar merge pe mâna lui Ionuț Lupescu. În această variantă, actualul primar al Sectorului 5 ar înregistra 40,3%, în timp ce actualul primar general ar lua 33,3%. Fostul fotbalist este cotat cu doar 15,5%.

Scenariile fără Piedone, favorabile lui Nicușor Dan

Sociologii au studiat alte trei variante, în care Cristian Popescu Piedone nu ar candida, iar în toate Nicușor Dan ar câștiga, însă nu sunt luați în calcul alți candidați.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la solicitarea Institutului pentru Libertate și Democrație (ILD) în cadrul programului România-Orizont 2030. Datele au fost culese în perioada 3 -10 martie 2024 prin metoda chestionarului aplicată cu ajutorul interviurilor telefonice. Volumul eșantionului simplu, stratificat a fost de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a municipiului Bucuresti, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1%, la un grad de încredere de 95%.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW