Sondaj INSCOP: Peste trei sferturi dintre români sunt nemulțumiți de felul în care acționează autoritățile pentru combaterea consumului de droguri / Ce soluții propun cetățenii
Aproape 80% dintre români sunt nemulţumiţi de felul în care acționează autoritățile pentru combaterea consumului de droguri, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. 38,4% cred însă că soluţia este reprezentantă de înăsprirea pedepselor pentru traficanţii de droguri. Doar 9.8% dintre respondenți cer campanii de informare cu privire la riscurile consumului de droguri și, cu un procent mai puțin, îngrijirea mai bună a consumatorilor de droguri pentru a scăpa de dependenţă.
Doar 19,1% se declară mulțumiți de măsurile autorităților pentru combaterea traficului și consumului de droguri, iar 2% nu știu sau nu vor să răspundă.
38.4% dintre participanţii la sondaj cred că, pentru combaterea consumului de droguri, autorităţile ar trebui să se concentreze cel mai mult pe înăsprirea pedepselor pentru traficanţii de droguri, 34.6% pe creşterea controalelor la frontiere pentru a împiedica intrarea drogurilor în ţară, 9.8% pe campanii de informare cu privire la riscurile consumului de droguri, 8.9% pe îngrijirea mai bună a consumatorilor de droguri pentru a scăpa de dependenţă, iar 5% pe sporirea acţiunilor de testare pentru consumul de droguri. 1.7% dintre respondenţi cred că autorităţile ar trebui să se concentreze pe altă acţiune, iar 1.6% nu ştiu sau nu răspund.
„Impactul emoţional determinat de valul de tragedii directe şi conexe asociate traficului şi consumului de droguri amplifică impactul psihologic al subiectului. De asemenea, riscurile care afectează nu doar tinerii adulţi, dar şi adolescenţii, răspândirea traficului şi consumului în întreaga ţară, familiaritatea fenomenului pentru pături largi ale populaţiei, care nu îl mai percepe exclusiv din relatări media, ci din experienţe directe extrase din proximitate, în cadrul comunităţilor în care trăiesc, ridică acestă problemă la rang de urgenţă naţională. Subiectul este relevant şi din perspectiva competiţiilor electorale din 2024 în condiţiile în care populaţia aşteaptă măsuri ferme de protejare a victimelor şi combatere a reţelelor de trafic”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii