Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sondaj INSCOP: Majoritatea românilor sunt de acord cu votul obligatoriu/ Ce spun cei împotrivă

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 25 aprilie 2024 Etichete: ,

Conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, peste 60% dintre români susțin ideea votului obligatoriu, considerând că o prezență mai mare la urne ar putea aduce schimbări pozitive. Această opinie înregistrează o creștere semnificativă în ultimii 10 ani, procentul fiind cu aproximativ 20% mai mare decât în trecut.

Mai exact, 62.2% dintre români sunt în favoarea votului obligatoriu, argumentând că o prezență mai mare la vot ar putea aduce schimbări pozitive, în creștere față de procentul de 44.6% înregistrat în 2014. În opoziție, 35.6% se declară împotriva votului obligatoriu, invocând incapacitatea clasei politice actuale de a produce schimbări pozitive, în scădere față de 41.7% înregistrat în 2014. Ponderea non-răspunsurilor este de 2.2%, față de 13.6% în 2014.

Sunt mai predispuși să susțină votul obligatoriu: votanții PSD-PNL, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară sau medie, cei inactivi potențial activi, rezidenții din mediul rural și cei cu venituri mai modeste. În contrast, sunt împotriva votului obligatoriu într-o proporție mai mare votanții ADU, persoanele cu studii superioare, locuitorii din mediul urban mare și angajații la stat.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenției de presă News.ro, în perioada 12 – 20 aprilie, prin interviuri telefonice. Eșantionul, de 1,100 de persoane, este reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste, și este stratificat pe categorii socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație). Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

foto: Inquam_Octav Ganea

Comentarii