Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Sondaj INSCOP: Doar jumătate dintre români spun că au citit în ultimele 6 luni, iar jumătate nu au vizitat un momument istoric

By news.ro , in Stirile zilei , at 18 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Doar jumătate dintre români (51,4%) afirmă că au citit cărţi în ultimele 6 luni, relevă datele unui Sondaj realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. În acelaşi interval, peste jumătate dintre cei chestionaţi spun că nu au vizitat un monument istoric, peste două treimi nu au mers la muzeu sau la o expoziţie şi mai mult de trei sferturi spun că nu au fost la un spectacol de teatru, de operă sau la un concert de muzică clasică.

Potrivit sondajului, 51.4% dintre români declară că în ultimele 6 luni au citit cărţi (romane, poezie, etc.), iar 48,5% spun că nu au citit.

La întrebarea ”În ultimele 6 luni aţi vizitat monumente istorice, culturale?”, 43% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, în timp ce 56,9% spun că nu au avut astfel de activităţi. 32,6% dintre respondenţi  afirmă că în ultimele 6 luni au vizitat un muzeu, o galerie de artă, o expoziţie, iar 67,2 % au răspuns negativ.

Procentul celor care afirmă că în ultimele 6 luni au mers la teatru, operă, concerte de muzică clasică este şi mai mic, 21,4%, cei care spuncă nu au mers la astfel de spectacole reprezentând 78,5% dintre cei chestionaţi.

Conform analizei socio-demografice, consumul cultural – în cazul tuturor activităţilor enumerate – tinde să fie mai ridicat în rândul următoarelor categorii de populaţie: persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat şi angajaţii la stat.

”Cititul cărţilor pare a fi cea mai frecventă formă de consum cultural, fiind probabil şi cea mai accesibilă din punctul de vedere a costurilor şi posibilităţilor efective de achiziţie, interacţiune. Vizitarea de monumente istorice, a muzeelor, galeriilor de artă, expoziţiilor sau mersul la operă, teatru sau concerte presupune accesul la acest tip de infrastructură care este încă foarte inegal în România”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

FOTO: Inquam Photos / Alexandru Prepeliță

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW