Thursday, May 2, 2024
Jurnalism corect


Sondaj INSCOP: Aproape 50% dintre români consideră că R. Moldova este mai apropiată de România şi de UE

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 14 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Circa 50% dintre români consideră că Republica Moldova este mai apropiată de România și de Uniunea Europeană, în timp ce, acum 10 ani, procentul depășea 50%, potrivit datelor unui sondaj realizat de INSCOP la solicitarea News.ro. Cu toate acestea, numărul celor care cred că Republica Moldova este mai apropiată de Rusia și de Uniunea Eurasiatică a scăzut cu 10 procente. În privința viitorului Republicii Moldova, numărul celor care cred că va rămâne la statutul actual este aproape egal cu cei care cred că va adera la UE, în timp ce 16,5% cred că se va uni cu România.

47.1% dintre români sunt de părere că Republica Moldova/Basarabia este mai apropiată de România şi de Uniunea Europeană (faţă de 51.7% în noiembrie 2013), 15% de Rusia şi Uniunea Eurasiatică (faţă de 25.7% în noiembrie 2013), iar 27.2% nici una, nici alta (faţă de 15.8% în noiembrie 2013). Ponderea non-răspunsurilor este de 10.7% (faţă de 6.8% în noiembrie 2013).

Analiza socio-demografică indică faptul că indivizii cu vârsta peste 45 de ani, cei categorizați ca inactivi pasivi, rezidenții din București și din regiunile Nord-Est sau Nord-Vest au opinia că Republica Moldova/Basarabia este mai apropiată de România și Uniunea Europeană într-o măsură mai semnificativă decât restul populației. În contrast, tinerii sub 30 de ani, cei cu educație superioară, angajații în sectoarele cu caracter profesional, rezidenții din regiunea Sud-Est și cei cu venituri mai ridicate consideră că Republica Moldova/Basarabia este mai apropiată de Rusia și de Uniunea Eurasiatică.
Chestionați cu privire la percepția lor despre viitorul Republicii Moldova/Basarabia, 29,7% consideră că va menține actualul statut, 28,9% cred că se va integra în Uniunea Europeană, 16,5% anticipând o posibilă unire cu România, în timp ce 12,4% cred că va înregistra o apropiere față de Rusia. Un procent de 12,5% nu au o opinie definită sau nu au răspuns la această întrebare (în comparație cu 13,4% în noiembrie 2013).

”Cea mai semnificativă evoluţie din ultimii 10 ani a percepţiei românilor cu privire la Republica Moldova este scăderea cu 10 procente a ponderii celor care declară că Basarabia este mai apropiată de Rusia. De asemenea, ponderea celor care cred că Republica Moldova se va integra în Uniunea Europeană sau se va uni cu România este mai mare decât a celor care cred că va rămâne aşa cum este în prezent sau se va apropia de Rusia. Analizând în ansamblu datele, concluzia principală este că opinia publică are o evaluare mai realistă a Republicii Moldova, conectată la evoluţiile pozitive din ultimii ani”, remarcă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Informațiile au fost colectate în intervalul 20 – 27 noiembrie, utilizând metoda CATI (interviuri telefonice) prin intermediul unui chestionar. Eșantionul, alcătuit printr-o abordare simplă și stratificată, cuprinde 1.100 de participanți, fiind reprezentativ pentru categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) în cadrul populației neinstituționalizate a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă acceptată a datelor este de ± 2,95%, cu un grad de încredere de 95%.

FOTO: Inscop.ro

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW