Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Sondaj în Republica Moldova: Partidele pro-Kremlin, în creștere / Maia Sandu conduce în topul încrederii

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 4 februarie 2023 Etichete: , ,

Partidul Acțiune și Solidaritate continuă să conducă în opțiunile de vot ale electoratului din Republica Moldova, însă nu va obține majoritatea parlamentară, în eventualitate unor alegeri, potrivit unui sondaj de opinie realizat de către realizat de către CBS Research la comanda Comunității WatchDog.MD. Cercetarea nu cuprinde cetățenii aflați în afara granițelor, un bastion extrem de important pentru pro-europeni.

Din totalul respondenților care au indicat o opțiune în eventualitatea desfășurării de alegeri parlamentare, PAS este preferat de 33,1%, în vreme ce trei formațiuni de orientare pro-Kremlin – Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor și Partidul Șor – ar totaliza 47,1% dintre voturi.

Sondajul însă nu cuprinde opțiunile de vot ale cetățenilor Republicii Moldova aflați în afara țării, bastion electoral al PAS, astfel că o proiecție privind obținerea unei eventuale majorități parlamentare este dificil de realizat. La precedentul scrutin legislativ, organizat anul trecut, partidul președintelui Maia Sandu a obținut în afara granițelor aproximativ 200.000 de voturi (13% din total), care au înclinat decisiv balanța.

Maia Sandu conduce în topul încrederii

Președintele Maia Sandu este personalitatea politică din Republica Moldova în care cetățenii au cea mai mare încredere. Șefa statului, care a fost menționată de aproape 24% din respondenți, este urmată de fostul președinte, Igor Dodon, care a fost numit de circa 7% din persoanele intervievate.

Sondajul a fost efectuat la telefon în perioada 17-26 ianuarie, pe un eșantion de 1 001 persoane. Cercetarea a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene. Marja de eroare este de +3,1%.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW