Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Sondaj în Republica Moldova: Iohannis, mai popular decât Putin

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 11 martie 2023 Etichete: , ,

Klaus Iohannis este personalitatea politică internațională cu cea mai ridicată cotă de încredere printre cetățenii Republicii Moldova, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CBS Research la comanda Comunității WatchDog.MD.

Opțiunile pro-occidentale ale cetățenilor Republicii Moldova au devenit tot pai puternice, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă asupra Ucrainei. Dacă ani la rând președintele rus, Vladimir Putin, a fost personalitatea politică internațională cu cea mai mare cotă de încrede în Republica Moldova, percepțiile basarabenilor s-au schimbat și la acest capitol.

Potrivit unui sondaj de opinie, Klaus Iohannis este acum liderul politic internațional cu cea mai mare cotă de încredere (38,6%), în fața președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski (38%), președintelui bielorus, Alexandr Lukașenka (35,7%), președintele Franței, Emanuel Macron (35,2%) și Vladimir Putin (33,8%). În clasament se mai regăsesc președintele Turciei, Recep Taiyp Erdogan (31%), președintele SUA, Joe Biden (26,6%) și cancelarul german, Olaf Scholz (23,2%).

Sondajul a fost realizat în perioada 24 februarie – 3 martie pe un eșantion reprezentativ de 1.000 de persoane cu drept de vot prin metoda CATI. Marja de eroare este de +3,1%.

Sondajul nu cuprinde opțiunile de vot ale cetățenilor Republicii Moldova.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii