Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Sondaj în Republica Moldova: Creșteri importante în intențiile de vot pentru UE și NATO

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 19 aprilie 2023

Opțiunile pro-occidentale ale cetățenilor Republicii Moldova devin tot pai puternice, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă asupra Ucrainei.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de CBS Research la comanda Comunității WatchDog.MD, în eventualitatea unui referendum, 58,5% dintre cetățeni ar opta pentru aderarea la Uniunea Europeană, în detrimentul Uniunii Eurasiatice, cu aproape 7% mai mult decât luna trecută.

Aceeași tendință poate fi observată și în ceea ce privește aderența pentru NATO, organizație care în ultimele decenii a fost victima unor importante campanii de propagandă rusească. Conform cercetării sociologice, 34,6% dintre basarabeni ar vota în favoarea aderării la cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie, procent cu 5% mai mare decât luna trecută.

Sondajul realizat prin metoda CATI (interviu telefonic moderat de intervievator), a fost efectuat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, în perioada 4 – 13 aprilie 2023, pe un eșantion stratificat de 1115 persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 ani și mai mult. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximă de +3,1%. Chestionarul a fost disponibil în limbile română și rusă, respondenților oferindu-li-se posibilitatea de a-și alege varianta potrivită.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW