Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Sondaj în Republica Moldova: Aderarea la UE, susținută de peste 65% dintre votanți, în cazul unui referendum 

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 5 februarie 2023 Etichete: ,

Dacă în anii trecuți opiniile în Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană erau destul de împărțite, războiul din Ucraina îi face pe tot mai mulți basarabeni să susțină această direcție, în detrimentul unei relații apropiate cu Federația Rusă.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de CBS-Research, 53,5% dintre cei chestionați vor aderarea la Uniunea Europeană, în vreme ce ideea unei aderări la Uniunea Eurasiatică este susținută de doar 23,8%. Practic, în eventualitatea unui referendum, peste 65% dintre basarabeni ar vota în favoarea UE, calculul fiind făcut scoțând „indecișii” sau pe cei care spun că nu ar participa.

Atenție însă. Teoretic procentul ar putea fi chiar mai mare pentru că cercetarea nu-i cuprinde pe basarabenii aflați în afara granițelor, un bastion important al pro-europenilor la Chișinău.

40% dintre basarabeni ar vota pentru Unirea la un referendum

În pofida faptului că pe scena politică de la Chișinău nu mai există niciun partid pro-unionist, tema continuă să rămână extrem de relevantă. Potrivit sondajului, aproximativ 40% dintre participanții la un referendum ar vota în favoarea reunirii dintre România și Republica Moldova.

Cei mai mulți dintre basarabeni nu vor în NATO

Efectele propagandei făcută ani la rând în Republica Moldova în favoarea așa-zisei neutralități pot fi observate cel mai bine în privința suportului pentru NATO. Cu toate că în ultimele luni tema unei eventuale aderări la cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie a început să mai fie discutată la Chișinău, cei mai mulți dintre basarabeni rămân în continuare reticenți.

Metodologie: 

Volumul eşantionului: 1001 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult;
Eşantion: stratificat, probabilist, bistadial;
Tip sondaj: interviu telefonic moderat de intervievator (CATI)
Reprezentativitate: eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +3,1%
Perioada de culegere a datelor: 17 – 26 ianuarie 2023. Chestionarul a fost disponibil în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenților posibilitatea de a alege varianta.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii