Thursday, December 5, 2024
Jurnalism corect


SONDAJ BEI: Românii sunt din ce în ce mai preocupați de schimbările climatice în contextul problemelor economice și sociale

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 28 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Astăzi, Banca Europeană de Investiții (BEI) a dezvăluit rezultatele din cea de-a șasea ediție a sondajului asupra climatului, obținute în urma unui studiu realizat în august și septembrie 2023. Această cercetare anuală, desfășurată din 2018, este menită să ofere perspective asupra opiniei publice cu privire la schimbările climatice în marile economii din întreaga lume, implicând peste 30.000 de respondenți din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, China, India, Japonia, Regatul Unit, Emiratele Arabe Unite, Canada și Coreea de Sud. BEI, ca instituție financiară a Uniunii Europene, se numără printre cei mai importanți creditori multilaterali din lume pentru proiecte de combatere a schimbărilor climatice.

PRINCIPALELE CONSTATĂRI                                     

  • creșterea costului vieții, inegalitatea veniturilor și preocupările legate de climă sunt provocările fundamentale
  • două treimi din respondenți consideră că tranziția către o economie neutră din punct de vedere climativ poate avea loc numai dacă simultan se elimină și inegalitățile
  • trei sferturi din respondenți sunt în favoarea eliminării subvențiilor și scutirilor fiscale pentru sectorul aviației și pentru toate companiile care se bazează intens pe combustibilii fosili
  • două treimi din respondenți spun că ar accepta o creștere a impozitului pe venit pentru a ajuta oamenii cu venituri mai mici să se adapteze la politicile legate de climă
  • majoritatea consideră că guvernul ar trebui să ofere compensații financiare țărilor afectate pentru schimbările climatice la care acestea nu au contribuit

În lumina unui an marcat de provocări multiple, incluzând inflație și valuri de căldură și secetă record, rezultatele Sondajului BEI indică o creștere semnificativă a conștientizării românilor cu privire la impactul profund al schimbărilor climatice și la necesitatea unei acțiuni imediate în țară și la nivel global. Pe fondul preocupărilor economice, cu costurile vieții în fruntea listei (fiind considerate o problemă majoră de 78% dintre respondenți, cu 8 puncte procentuale peste media UE), urmată de inegalitatea veniturilor (46%), schimbările climatice și degradarea mediului ocupă locul al treilea, fiind considerate o problemă majoră de 45% dintre respondenți (cu 5 puncte procentuale peste media UE).

Tranziție echitabilă între criza climatică și inegalitățile sociale

În lumina priorităților cetățenilor români, care au plasat inflația și inegalitățile veniturilor în fruntea listei, accentul a fost pus pe necesitatea unor politici echitabile pentru a aborda criza climatică. Potrivit rezultatelor sondajului BEI, 65% dintre respondenții români (cu o ușoară scădere față de media UE) susțin că tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon este posibilă numai dacă sunt abordate simultan inegalitățile sociale și economice.

Cu toate acestea, nivelul de încredere în capacitatea guvernului de a realiza o astfel de tranziție justă este mai scăzut, doar 33% dintre respondenți exprimând încredere în acest sens.

Referitor la subiectul compensațiilor acordate țărilor în curs de dezvoltare pentru a face față impactului schimbărilor climatice – o temă așteptată să fie centrală în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice din 2023 de la Dubai (COP28) – majoritatea respondenților români susțin extinderea ajutorului dincolo de granițele țării lor. Această direcție vine în sprijinul țărilor cele mai vulnerabile în fața schimbărilor climatice și are ca scop asigurarea unei tranziții echitabile la nivel global către un viitor rezilient și neutru din punct de vedere climatic.

Conform sondajului, 60% dintre respondenții români (în concordanță cu media UE) sunt de acord că țara lor ar trebui să ofere compensații financiare națiunilor afectate pentru a le ajuta să combată impactul schimbărilor climatice. Această solidaritate financiară este văzută ca un pas esențial către o luptă comună împotriva crizei climatice, cu consecințe benefice la nivel global.

Impozite pentru sprijinirea tranziției juste

Rezultatele sondajului arată că 66% dintre respondenții români (cu 7 puncte peste media UE de 59%) ar fi dispuși să plătească mai mult impozit pe venit pentru a ajuta gospodăriile cu venituri mai mici să facă față costurilor unei tranziții ecologice. 54% ar fi de acord să plătească un plus de 1-2% din venitul lor, iar 13% ar fi de acord să plătească un plus de 5-10%.

Marea majoritate a respondenților au spus că ar fi, de asemenea, în favoarea altor tipuri de politici legate de climă. De exemplu, 78% au spus că ar fi în favoarea unei reforme fiscale privind combustibilii fosili pentru a elimina subvențiile și scutirile fiscale acordate sectorului aviației și altor industrii care se bazează intens pe combustibilii fosili.

Comentarii din partea vicepreședintelui BEI, Kyriacos Kakouris:

Cel mai recent Sondaj BEI cu privire la climă subliniază sensibilitatea profundă a românilor cu privire la impactul schimbărilor climatice și angajamentul lor de a le aborda ferm. Aceștia recunosc că o tranziție reușită către o lume neutră din punct de vedere climatic merge mână în mână cu abordarea inegalităților sociale și economice acasă și la nivel global. La Banca Europeană de Investiții, ne angajăm pe deplin să sprijinim o tranziție justă, care să nu lase pe nimeni în urmă. Solidaritatea și măsurile practicabile sunt mai importante ca oricând”, a spus el.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW