Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Sondaj Avangarde: PSD ajunge la 40% în intenția de vot pentru parlamentare. PNL, în cădere liberă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 octombrie 2021

Partidul Social Democrat este cotat la 40% în intenția de vot pentru alegerile parlamentare, în timp ce Partidul Național Liberal ar obține doar 17%, conform unui sondaj realizat de Avangarde. 

Topul este completat de AUR – 14%, USR – 13% și UDMR – 5%. În Parlament nu ar intra PMP, PPUSL, Pro România și Alde.

Scade încrederea în președintele Iohannis

Implicare fățișă a președintelui Klaus Iohannis în favoarea lui Florin Cîțu și a PNL pare să-i fi știrbit acestuia din încredere. Conform sondajului Avangarde, doar 14% dintre cetățeni declară că au încredere în șeful statului. Cel mai bine cotat în acest top este deputatul PSD Alexandru Rafila, cu 30%.

Sondajul a fost realizat în perioada 17 octombrie – 26 octombrie, pe 900 de subiecți, prin metoda CATI (interviuri telefonice), marja de eroare fiind ± 3,2%.

Cum citim aceste cifre

Institutul Avangarde, condus de sociologul Marius Pieleanu, este apropiat de Partidul Social Democrat, însă chiar și așa, datele prezentate se înscriu în tendința din ultimele luni, observată și în alte cercetări sociologice. Într-un sondaj Inscop, cu credibilitate mult mai ridicată, ale cărui date au fost colectate în perioada perioada 15 – 27 septembrie 2021, PSD se situa pe primul loc în intenția de vot, cu 35,4%, urmat de PNL – 21,9%, AUR – 17,1% și USR – 9,8%.

Potrivit Europa Liberă, firme apropiate de Marius Pieleanu au încasat de la PSD peste 1,3 milioane de lei, conform documentelor PSD. Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL a încheiat în 2017 un contract, iar alte acte adiționale au fost încheiate în 2018. Valoarea a fost de 1.1 milioane de lei. Contractul s-a prelungit și în 2019, în perioada Vioricăi Dăncilă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW