Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


Soluții în vreme de criză. Varianta prin care persoanele din grupurile sociale vulnerabile pot fi ajutate în timpul stării de urgență

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 2 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Persoanele care au nevoie de sprijin în perioada stării de urgență cauzate de pandemia de coronavirus pot accesa aplicația vecinultău.ro, care facilitează legătura online directă și gratuită între beneficiarii din grupuri sociale vulnerabile: vârstnici, persoane cu dizabilități, familii monoparentale, cu voluntarii din apropierea acestora, pe o rază de la un kilometru la cinci kilometri.

Voluntarii pot ajuta persoanele care cer ajutor cu trei tipuri de servicii:

  1. procurarea de alimente
  2. cumpărarea de medicamente
  3. plimbarea animalului de companie.

Ajutorul oferit de un voluntar din imediata sa vecinătate (rază de 1 km până la 5 km), identificat în prealabil prin poză de profil și date personale, are capacitatea de a spori gradul de încredere al beneficiarului.

Prin utilizarea platformei Vecinultău.ro se poate descentraliza sistemul de preluare a comenzilor prin servicii de tip call-center și de livrare prin voluntari care, de regulă, trebuie să parcurgă distanțe mari de la magazine la beneficiari. Astfel, faptul că voluntarii pot face și livra cumpărăturile în imediata lor vecinătate (de la magazinul din colț) diminuează traficul și expunerea socială, care ar putea spori riscul de contaminare.

Aplicația este disponibilă în toată țara, inclusiv la nivelul micilor comunități, unde inițiativele civice de ajutoare a persoanelor vulnerabile nu ajung, de obicei.

Costuri Serviciile de punere în legătură sunt gratuite. Costul alimentelor și al medicamentelor este cel de pe bonul de casă, iar plimbarea animalului de companie este gratuită.

Participanți Beneficiarii sunt oameni din grupurile vulnerabile, seniori de peste 65 de ani, persoane cu dizabilități, familii monoparentale etc, aflați în dificultate/imposibilitate de a se deplasa pentru a își face cumpărăturile de alimente și de medicamente sau fără posibilitatea de își plimba animalul de companie.

Voluntarii sunt persoane fizice care îndeplinesc anumite condiții, ONG-uri, instituții, municipalități care vor să își ajute vecinii, concetățenii din categoria de beneficiari.

Cum funcționează aplicația

Beneficiarii pot identifica online pe hartă voluntarii din imediata lor vecinătate, pe o rază de la un km până la cinci km, și le pot solicita direct ajutorul, având acces rapid și ușor la datele lor de contact

De asemenea, rudele sau prietenii aflați în alte localități/străinătate și care sunt în imposibilitatea de a ajuta persoanele din categoriile de beneficiari descrise anterior, pot lua legătura cu voluntarii din vecinătatea persoanelor în nevoie, pentru a le acorda asistență.

Reguli

Condițiile concrete legate de lista de cumpărături, prețuri, predarea/preluarea cumpărăturilor, precum și metoda de plată vor fi stabilite direct între beneficiari și voluntari. De asemenea, toți participanții sunt obligați să respecte regulile de igienă, de distanțare socială și de mobilitate recomandate de autorități.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW