Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Socrii lui Cătălin Cherecheș au fost reținuți de DNA, după ce femeia a fost prinsă în flagrant dând 50.000 de euro mită pentru o judecătoare

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 9 noiembrie 2023 Etichete: ,

Socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, au fost reținuți joi, 9 noiembrie, de Direcția Națională Anticorupție (DNA), după ce soacra edilului a fost prinsă în flagrant în timp ce dădea șpagă 50.000 de euro pentru a-i obține o sentință mai blândă ginerelui său, condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. 

Banii ar fi trebuit să ajungă la judecătoarea care urma să pronunțe la 24 noiembrie sentința definitivă într-un dosar de corupție în care este cercetat Cherecheș. Persoana căreia soacra edilului ar fi urmat să îi dea banii este mama magistratului. Soacra ar fi promis între 50.000 și 100.000 de euro, mita fiind mascată sub forma achiziției unei firme care aparținea mamei judecătoarei.

„În data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite. Această «ofertă» inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.

Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remiși după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare”, se arată într-un comunicat de presă al DNA

În ceea ce-l privește pe socrul edilului, procurorii anticorupție spun că acesta a ajutat-o pe soție „atât moral, cât şi material”, asigurându-i transportul „atât în vederea «rezolvării problemei» la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro”.

Închisoare cu executare în primă instanță

Cherecheş a fost trimis în judecată de DNA în 20 mai 2016, pentru luare de mită în formă continuată, după ce ar fi primit de la o persoană din conducerea CS Fotbal Club Municipal Baia Mare 70.000 de lei pentru a susţine financiar clubul.

Edilul a fost condamnat la 24 februarie 2022, de Tribunalul Cluj, la 5 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW