Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Socrii italianului infectat cu coronavirus, izolați la domiciliu/ Streinu Cercel: Riscul să fi transmis virusul pe teritoriul României este foarte mic

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 25 februarie 2020 Etichete: ,

Socrii italianului diagnosticat cu coronavirus după ce a fost în vizită în România și rudele partenerei acestuia au fost izolate la domiciliu și le-au fost recoltate probe pentru analize.

„Personalul specializat al Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Sănătății este prezent în județul Gorj și aplică protocoalele standard la nivel mondial pentru astfel de situații”, se arată într-un comunicat al celor două instituții.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, oamenii nu vor să explice dacă bărbatul infectat cu coronavirus a intrat, sau nu, în contact cu ei.

„Probele vor fi trimise la Matei Balș. Urmărim să nu intre în contact cu nimeni, să vedem cum evoluează starea lor de sănătate. Încercăm să aflăm dacă domnul din Italia a fost în județul Gorj, în vizită, pentru că, din păcate, lumea este reticentă”, a declarat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, pentru Mediafax.

Streinu Cercel: Riscul de a transmite pe teritoriul României este foarte mic pentru că

Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a explicat că riscul ca italianul infectat cu coronavirus să fi fost contagios în perioada în care s-a aflat în țară este foarte mic.

„Riscul de a transmite pe teritoriul României este foarte mic pentru că, fiind în perioada de incubație. Știm cu toții că această perioadă este de până la 14 zile. S-a aflat, într-adevăr pe teritoriul României în perioada de incubație, dar fără să aibă potențial de transmitere. Debutul bolii a avut loc la 48 de ore după ce a ajuns pe teritoriul Italiei, ca atare riscul să fi fost contagios pe teritoriul României este foarte mic.

Este foarte greu de spus, în primul rând trebuie văzut pe unde a fost, cât s-a stat. Se stabilesc o serie de elemente de ghidaj astfel încât să putem să trecem în revistă, în cel mai scurt timp, o zi, o săptămână sau două săptămâni”, a declarat Streinu Cercel, la Digi24.ro.

Un bărbat care a fost în Craiova, confirmat cu coronavirus în Italia

Un italian în vârstă de 71 de ani a fost diagnosticat în Italia cu coronavirus. Bărbatul fusese într-o vizită în România în urmă cu o săptămână.

Pacientul este internat în secția de boli infecțioase a spitalului din Rimini, iar starea de sănătate nu îi pune viața în pericol.

Bărbatul s-a întors la sfârșitul săptămânii trecute din România. Simțindu-se rău, acesta a mers, luni, la camera de gardă a spitalului din Cattolica, iar de acolo a fost transportat la Rimini, unde i s-au făcut analizele și s-a confirmat că bărbatul este infectat cu coronavirus.

În urma acestor informații, autoritățile din România au  transmis că prin intermediul Ambasadei României la Roma, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat informații suplimentare despre bărbatul de 71 de ani.

„Cu privire la informatiile vehiculate in mass-media referitoare la confirmarea unui caz de infectie cu COVID-19 in Italia, Rimini, MAE, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Roma a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe langa autoritățile locale pentru obtinerea unor informatii suplimentare, inclusiv cetatenia pacientului și cu privire la eventuala ședere a acestuia pe teritoriul României.

În baza informațiilor obținute vor fi întreprinse măsurile necesare pe teritoriul României”, au anunțat instituțiile din România.

Bărbatul a fost la Craiova

În urma verificărilor autorităților române a reieșit că bărbatul de 71 de ani infectat cu virusul Covid-19 a fost în Craiova, în perioada 18-22 februarie.

„În această perioadă bărbatul a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de afaceri.

Autoritățile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situație, urmând a fi declanșată o anchetă epidemiologică și dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW