Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Soarta lui Ludovic Orban în PNL se decide vineri: Nu mă dai afară în BEx-ul echipei demolatoare / Ce prevede statutul PNL

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 10 noiembrie 2021

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat miercuri, 10 noiembrie, că în şedinţa Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal de vineri, 12 noiembrie, se va discuta despre declaraţiile şi atacurile lui Ludovic Orban la adresa partidului și a preşedintelui Klaus Iohannis şi se va lua o decizie în acest caz.

„Vom discuta declaraţiile domnului Ludovic Orban din spaţiul public şi atacurile la preşedintele României şi la preşedintele PNL şi vom vedea decizia”, a spus Florin Cîţu, la sediul central al partidului, miercuri, 10 noiembrie.

În aceeași seară, Orban a participat la o emisiune la Realitatea Plus, unde a vorbit despre soarta sa în formațiunea pe care a condus-o înaintea premierului interimar Cîțu. Întrebat dacă liberalii pregătesc terenul ca să îl dea afară din partid, Orban a răspuns „cu siguranță”, dar nu este foarte convins că va fi exclus din PNL.

„Până acum, ei își doresc să scape de mine. Sunt ca un cui în talpă”, a apreciat el. Chestionat dacă pleacă din PNL, el a replicat că „este aproape sigur”, dar încă mai speră ca partidul să nu ajungă la o concluzie privind guvernarea alături de social-democrați.

Apoi, el a explicat că oricum nu poate fi exclus vineri din partid, pentru că o decizie de excludere a unui fost președinte de partid nu poate fi luată în Biroul Executiv, ci în Consiliul Național al PNL, la propunerea BEx.

„După declarațiile mele (de luni, 8 noiembrie, după ședința BPN al PNL), probabil înfierbântați că le-am stricat ploile și i-am criticat sever pentru această formă de prostituție politică, pentru că nu o pot numi altfel, au trimis la 23:36 convocarea BEx și mie mi-au trimis mesaj, pe lângă convocare, să mă prezint obligatoriu, pentru că vor discuta, în baza art. 32 declarațiile mele la adresa PNL.

A fost o decizie luată de grupul din jurul lui Cîțu, probabil Alina Gorghiu, (Lucian – n.red.) Bode, Rareș Bogdan, să convoace ședința BEx vineri ca să mă dea afară pe mine. Acum, ei știu foarte bine că pentru a da afară un fost președinte al partidului, nu-l dai afară în BEx-ul lor, al echipei demolatoare. E nevoie de o decizie a Consiliului Național, ori Consiliul Național înseamnă o mie de liberali pe care trebuie să-i convoci și să-i convingi să-l dea afară”, a declarat fostul lider al liberalilor miercuri seara.

Apoi, el a confirmat informațiile obținute pe surse de Main News, potrivit cărora în ședința de vineri va cere demisia lui Florin Cîțu.

„O să mă duc la ședința BEx să cer demisia lui Cîțu și a conducerii, o să cer să sisteze orice discuție cu PSD și refacerea coaliției, după care dacă ei continuă să bată palma cu PSD în mod evident nu mai am ce să caut cu ei”, a adăugat Orban.

El a precizat că mai există speranță ca PNL să nu facă o coaliție cu social-democrații, iar în cazul în care nu se materializează această coaliție, „există posibilitatea” ca el să nu demisioneze din PNL.

Ce spune statutul PNL

Conform statutului PNL, calitatea de membru al PNL se pierde prin retragere, radiere sau excludere.

Potrivit art. 26, sancţiunea excluderii unui membru PNL se poate aplica în una din următoarele situaţii:
„a) a încălcat grav și în mod repetat prevederile Statutului și ale Codului Etic, aducând atingere valorilor și principiilor stabilite prin Programul Politic al Partidului;
b) a încălcat deciziile și hotărârile organismelor de conducere ale partidului și, prin aceasta, a adus prejudicii majore îndeplinirii unor obiective politice importante”.

În același timp, art. 30 prevede că:
„1. Sancţionarea membrilor care ocupă funcţii la nivel naţional – cu excepţia celor aleși la Congresul PNL (CON) – în interiorul sau în afara partidului, alese sau numite, se hotărăște prin votul CN (Consiliului Național – n.red.) la propunerea BEx și se comunică celui în cauză, în scris, în cel mult 5 zile.
2. Instanţa de apel este CA, care, sesizată în cel mult 10 zile de la primirea hotărârii, este obligată să se pronunţe și să comunice celui în cauză, în scris sau prin e-mail, la adresa declarata in cererea de adeziune, soluţia adoptată, în cel mult 30 de zile de la primirea sesizării. Soluţia CA este definitivă”.

Ludovic Orban a fost ales preşedinte al Partidului Naţional Liberal la Congresul liberalilor din 2017, înainte de a pierde în detrimentul lui Florin Cîțu la Congresul PNL din 25 septembrie 2021.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW