Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Slovenia l-ar putea susține pe Klaus Iohannis la șefia NATO. Premierul țării: „Îi vom lua în serios pe amândoi”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 martie 2024 Etichete: , , , ,

Premierul Sloveniei, Robert Golob, a deschis posibilitatea ca țara sa să sprijine candidatura președintelui Klaus Iohannis pentru șefia NATO, deși inițial Ljubljana anunțase că îl susține pe premierul olandez Mark Rutte. În timpul unei întâlniri cu actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, și în cadrul unei conferințe de presă comune, un jurnalist sloven l-a întrebat pe premier dacă îl susține pe Mark Rutte.

„Când vine vorba de noul secretar general, adevărul este că în urmă cu circa o lună de zile, ne-am exprimat sprijinul pentru Mark Rutte. Adevărul este că, la acel moment, dl Rutte era singurul candidat, aşa că, evident, nu am avut nicio reţinere să ne exprimăm sprijinul, atunci”, a arătat Robert Golob.

Între timp, însă, şi Klaus Iohannis şi-a anunţat candidatura.

„Am luat-o foarte în serios”, a mărturisit premierul Sloveniei, explicând că Ljubljana împărtăşeşte în special punctul de vedere ale preşedintelui român referitoare la „regionalitatea poziţiilor” de conducere.

„Şi continuăm să analizăm acest lucru (candidatura la şefia NATO – n.r.), ceea ce înseamnă că acum, din moment ce există doi candidaţi, îi vom lua în serios pe amândoi”, a menţionat premierul Sloveniei.

„Nu spunem că ne revizuim încă decizia, dar le analizăm pe amândouă, iar la final va trebui să fie luată o decizie în unanimitate”, a ţinut să precizeze Golob.

El a declarat că Slovenia va face tot posibilul pentru a promova candidatul care va obţine cele mai multe voturi. „În acest moment, acesta pare să fie Mark Rutte. Dar aş spune că va trebui să mai aşteptăm câteva săptămâni, pentru a fi decisivi în această privinţă”, a adăugat premierul Sloveniei, dând de înţeles că deocamdată este o cursă cu final deschis între premierul olandez şi preşedintele Klaus Iohannis şi este posibilă o răsturnare de situaţie.

Pe 12 martie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a decis să intre în cursa pentru funcția de secretar general al NATO, subliniind că această decizie se bazează pe performanțele României, pe experiența acumulată în cele două mandate de președinte al țării, pe înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa și în special regiunea noastră, precum și pe angajamentul său ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale Alianței Nord-Atlantice.

La momentul anunțului său, cel puțin 20 din cei 32 de membri ai NATO, printre care și cei mai importanți membri occidentali – SUA, Marea Britanie, Franța și Germania -, își exprimaseră sprijinul pentru Mark Rutte. Cu toate acestea, Iohannis ar putea câștiga teren, în special în rândul membrilor estici, având în vedere că Ungaria și Bulgaria, alături de posibila susținere din partea Turciei, și-au exprimat deja opoziția față de olandezul Rutte în funcția de secretar general al NATO.

Pentru a obține poziția de secretar general al NATO, este necesar consensul membrilor alianței, iar votul presupune unanimitatea acestora.

foto: X

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW