Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Slovacia prelungeşte controalele la frontiera cu Ungaria până în ianuarie 2024

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 7 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Guvernul Slovaciei a declarat miercuri că va prelungi controalele temporare la frontiera cu Ungaria până la data de 22 ianuarie. Această măsură are scopul de a preveni o posibilă creștere a imigrației ilegale în cadrul țării aflată în spațiul Schengen, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Începând cu data de 5 octombrie, Bratislava a instituit controale la frontiera, în urma exemplului dat de țările vecine, Polonia, Cehia și Austria, care și-au intensificat propriile controale la granița cu Slovacia. Cu toate că această măsură, o excepție notabilă în cadrul spațiului Schengen de liberă circulație care include cele patru țări, a fost prelungită de mai multe ori, se preconiza că aceasta ar urma să se încheie pe 23 decembrie.

În cursul anului 2023, Slovacia a consemnat o creștere semnificativă a migrației ilegale, pe măsură ce solicitanții de azil, în special tineri din Orientul Mijlociu și Afganistan, traversează țara – prin Ungaria – în drumul lor către state occidentale mai bogate, cum ar fi Germania.

Documentele prezentate de Ministerul de Interne, care au susținut extinderea măsurii, indică faptul că verificările la frontieră au redus numărul de rețineri ale migranților ilegali la 34 în noiembrie, față de 6.809 în octombrie.

Prim-ministrul slovac Robert Fico s-a întors la conducere pentru a patra oară luna trecută, după ce a câștigat alegerile din septembrie. În această campanie electorală, angajamentele sale de a proteja frontierele împotriva migrației ilegale au jucat un rol esențial.

Slovacia, Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Austria și Germania, toate aceste țări care au implementat măsuri la frontieră în ultimele luni, fac parte din zona de frontieră deschisă Schengen a Uniunii Europene. Accesul României și Bulgariei în această zonă a fost blocat din cauza opoziției exprimate inițial de Austria și Olanda, și mai recent și de Suedia. Aceste țări argumentează că, în prezent, spațiul Schengen nu mai funcționează corespunzător și nu mai oferă siguranță, motiv pentru care consideră că extinderea acestuia nu ar fi justificată.

FOTO: PTF

Comentarii