Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Situație extrem de gravă în Giurgiu. Școlile, creşele şi grădiniţele, în pericol să rămână fără energie termică

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 decembrie 2021

Municipiul Giurgiu riscă să rămână fără energie termică de la începutul anului viitor, după ce Guvernul a respins cererea de finanțare depusă de Primărie, a avertizat joi, 30 decembrie, primarul Adrian Anghelescu (PNL).

Situația este deosibit de gravă în municipiul Giurgiu, în condițiile în care Primăria nu are suficiente fonduri pentru a achita întregul preț subvenționat al gigacaloriei. Printre instituțiile care ar putea rămâne fără energie termică chiar în perioada anotimpului rece se numără școlile, creşele şi grădiniţele.

„Am o mâhnire în suflet pentru că la ultima cerere de ajutor pe care am făcut-o către Guvernul României din data de 20 decembrie, astăzi nu am primit un nu, categoric, dar ne înştiinţează că am mai primit nişte bani, astfel încât nu consideră oportun să mai susţină preţul subvenţionat acordat de către Primărie pentru energia termică. Nu ştim ce vom face în această situaţie. (…) Nu vă ascund faptul că azi ne găsim în situaţia să avem gaz plătit până la data de 3 ianuarie 2022”, a declarat primarul Anghelescu, citat de Agerpres.

Situația este cumva similară și cu cea din alte orașe din țară, printre care se numără și Capitala. După ce Guvernul a refuzat să sprijine subvenționarea prețului energiei termice, care s-a dublat în acest an din cauza creșterii prețurilor la gaze naturale, asigurate în mare parte din surse externe, administrațiile locale se regăsesc într-o situație aproape fără ieșire. Variantele sunt majorarea prețurilor pentru cetățeni aproape de costul real al energiei termice, dar în acest caz există riscul ca mulți să se debranșeze și să treacă spre alte soluții de încălzire, cum ar fi centralele de apartament, extrem de poluante, ori acoperă din fonduri locale costul majorării, însă în acest caz alte investiții și servicii publice nu vor mai avea finanțare.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW