Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Situația paturilor ATI, critică. Premierul nu exclude activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 30 septembrie 2021

Premierul Florin Cîțu nu a exclus joi, 30 septembrie, posibilitatea ca România să activeze Mecanismul European de Protecţie Civilă, în contextul în care situația paturilor ATI COVID-19 este din ce în ce mai dramatică în spitalele din România. 

„În primul rând, așa cum România a trimis echipe medicale în Slovacia, Italia, întotdeauna dacă este nevoie vom putea activa acest plan. Nu trebuie să facem ceva special. Sunt sigur că Grecia – noi am trimis echipe de fiecare dată –, dacă va fi nevoie, sunt sigur că vom activa. Deocamdată nu este nevoie”, a declarat premierul joi, întrebat dacă am putea activa acest mecanism în condițiile în care rămânem fără paturi în secțiile de Terapie Intensivă.

Apel către managerii de spitale

În schimb, prim-ministrul a făcut un apel către managerii de spitale: „Să termine cu tergiversările!”.

„Ceea ce este nevoie și aici fac un apel la managerii de spital și șefii de secție – să termine cu tergiversările şi, de fiecare dată când este nevoie, să răspundă imediat la nevoile în ceea ce priveşte schimbarea unei secţii în secţie ATI. Am văzut că, de fiecare dată sună, ori preşedintele Consiliului judeţean, ori primarul…

Nu! Sunt acolo să rezolve această problemă. Dacă nu rezolvă această problemă pleacă şi vin alţii. Nu trebuie să ceară voie de la preşedintele Consiliului judeţean să mărească numărul de paturi într-o secţie ATI în această situaţie”, a adăugat Florin Cîțu.

Doar două paturi mai sunt libere în țară

În data de 30 septembrie, la nivel național există 1.374 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19, iar 1.364 de paturi ATI sunt ocupate.

În București sunt avizate de DSP 287 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19, dintre care niciunul nu mai este liber.

La nivel național mai sunt sunt libere 2 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

Un loc liber mai este la Brașov, iar altul la Cluj.

Ce este Mecanismul de protecție civilă

Prin Mecanismul de protecție civilă, Uniunea Europeană oferă un cadru de coordonare și cooperare ca răspuns la pericolele naturale și dezastrele provocate de om, punând laolaltă capacitățile de răspuns ale statelor membre UE și ale altor șase țări participante – Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru și Turcia.

Mecanismul permite Comisiei Europene să coordoneze răspunsul oferit, optimizând resursele din fiecare țară. Mai mult, mecanismul contribuie și la coordonarea activităților derulate de autoritățile naționale pentru pregătirea și prevenirea dezastrelor și facilitează schimbul de bune practici, conform IGSU.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *