Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Situația pandemică în România, la 3 săptămâni de la ieșirea din starea de alertă / Ce țări au mai renunțat la restricții

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 29 martie 2022

Marți, 29 martie, se împlinesc trei săptămâni de când România a ieșit din starea de alertă (8 martie), impusă în contextul pandemiei, și nu mai sunt în vigoare măsuri care să limiteze răspândirea COVID-19. În această perioadă, s-au înregistrat mii de cazuri noi de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, potrivit bilanțului zilnic transmis de autorități.

În total, în perioada 8 – 28 martie, au fost confirmate 71.290 de noi infecții. Deși numărul noilor îmbolnăviri a variat de la o zi la alta, au existat și zile în care numărul cazurilor a trecut de 5.000.

În același interval, au fost raportate 920 de decese asociate COVID-19.

Intenția de vaccinare a românilor a scăzut odată cu eliminarea restricțiilor. De altfel, și Comitetul Național de Vaccinare (CNCAV) a început să transmită situația vaccinărilor o dată pe săptămână, comparativ cu perioada în care exista cerere, când zilnic era actualizată situația imunizărilor anti-COVID.

În intervalul 8 – 27 martie, au fost administrate 42.998 doze de ser, astfel că numărul total al persoanelor vaccinate împotriva SARS-CoV-2 cu cel puțin o doză de ser a ajuns la 8.119.952, iar cu schema completă (doza 1 + rapel) au fost inoculați 8.090.797 de cetățeni. Având în vedere că doza trei, așa numita doză booster, este opțională, doar 2.564.939 de persoane au optat să le fie administrată.

Situația COVID în lume

La nivel mondial, numărul cazurilor de COVID-19 a trecut de 483 de milioane – 483.888.010, mai exact -, iar cel al deceselor asociate bolii depăștește 6 milioane – 6.152.745, potrivit datelor actualizate de site-ul worldometers.

Între timp, și alte țări au relaxat parte dintre măsuri sau au renunțat complet la el. De exemplu, Spania a renunțat, de luni, 28 martie, la testarea și la autoizolarea obligatorie pentru persoanele suspecte de COVID-19.

Persoanele cu simptome ușoare ale bolii nu vor mai fi obligate să se testeze. Oficialii din domeniul sănătății publice le recomandă, în schimb, să reducă pe cât posibil interacțiunea socială, să evite contactul cu grupurile vulnerabile și să poarte în permanență o mască sanitară atunci când se află în afara locuinței lor.

Această relaxare nu se aplică însă și persoanelor cu vârsta peste 60 de ani sau cele care sunt imunodeprimate.

De asemenea, în Marea Britanie, persoanele care au un rezultat pozitiv la testarea pentru COVID nu mai sunt obligate să se autoizoleze, ci doar li se recomandă să rămână acasă și să evite contactul cu alte persoane timp de cel puțin cinci zile.

De asemenea, nici măștile nu mai sunt obligatorii din punct de vedere legal în majoritatea spațiilor publice – deși sunt încă necesare în mediile medicale, cum ar fi cabinetele medicilor de familie, spitalele și centrele de îngrijire.

Cu toate acestea, Guvernul britanic recomandă ca măștile de protecție să fie purtate în continuare în anumite locuri, cum ar fi spațiile publice închise și unitățile sanitare și de asistență socială.

Și în Franța s-au relaxat măsurile anti-COVID din 14 martie. De exemplu, francezii nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pentru a avea acces în spații închise, precum cafenele, restaurante, cinematografe, stadioane, târguri și alte locuri similare.

De asemenea, Austria a decis să suspende vaccinarea obligatorie anti-COVID-19, la o lună după ce devenise prima țară din Uniunea Europeană care adoptase o lege în acest sens.

De asemenea, Austria a eliminat, în ultimele săptămâni, și restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


 • … [Trackback]

  […] Information to that Topic: mainnews.ro/situatia-pandemica-in-romania-la-3-saptamani-de-la-iesirea-din-starea-de-alerta-ce-tari-au-mai-renuntat-la-restrictii/ […]

 • … [Trackback]

  […] Here you can find 86249 additional Info to that Topic: mainnews.ro/situatia-pandemica-in-romania-la-3-saptamani-de-la-iesirea-din-starea-de-alerta-ce-tari-au-mai-renuntat-la-restrictii/ […]

 • … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: mainnews.ro/situatia-pandemica-in-romania-la-3-saptamani-de-la-iesirea-din-starea-de-alerta-ce-tari-au-mai-renuntat-la-restrictii/ […]

 • … [Trackback]

  […] There you can find 89906 more Info on that Topic: mainnews.ro/situatia-pandemica-in-romania-la-3-saptamani-de-la-iesirea-din-starea-de-alerta-ce-tari-au-mai-renuntat-la-restrictii/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW