Friday, October 11, 2024
Jurnalism corect


Situația la zi a VIP-urilor condamnate penal, care și-au luat tălpășița. Când vor fi extrădați Rizea, Popoviciu, Bica și alții?

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 7 ianuarie 2022

Din păcate, în ultimii ani tot mai mulți cetățeni români cu probleme penale au luat calea pribegiei pentru a se sustrage din fața justiției. Rând pe rând, personaje notorii cu condamnări ori cu mandate de arestare emise pe numele lor au reușit să se facă „scăpați”, profitând de procedura greoaie de aducere, ori de legislația blândă a altor state. 

Ministerul Justiției a dat publicității vineri, 7 ianuarie, situația la zi a persoanelor aflate în procedură de extrădare.

Cristian Rizea, fost deputat PSD – condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare

Ministerul Justiției: Cererea de extrădare a fost formulată şi comunicată autorităților din Republica Moldova ulterior decretului președintelui de retragere a cetățeniei moldave acordate. Persoana a formulat acțiune în justiție prin care a solicitat anularea acestui decret și, la data de
29.12.2021, s-a respins cererea lui Rizea. Hotărârea nu este definitivă.
Totodată, dosarul constituit cu privire la cererea de azil formulată de Rizea a avut termen pe
29.12.2021. Soluție: apel respins.
La 4 ianuarie 2022, autoritatea moldavă a comunicat că următorul termen fixat pentru
soluționarea cererii de extrădare este 28.01.2022.

Interlopul Tudor Florian – mandat de arestare în lipsă 

Ministerul Justiției: a fost arestat provizoriu, în vederea extrădării către România la data de 27 mai 2021 şi este încarcerat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Mexic. Procedură în curs,
de durată, din cauza legislaţiei străine care prevede termene mai lungi.

Avraham Morgenstern – condamnat la 8 ani de închisoare pentru evaziune fiscală

Ministerul Justiției: Republica Argentina a aprobat extrădarea acestuia, dar
hotărârea nu este definitivă. Procedură în curs, recursul fiind pe rolul Curții Supreme de Justiție a
Națiunii.

4. Afaceristul Sorin Beraru – 3 ani de închisoare cu executare  

Ministerul Justiției: a fost condamnat pentru infracțiunea de spălare de bani, comisă în anii 1998-1999. Legea israeliană pentru combaterea spălării banilor a fost adoptată şi a intrat în vigoare la data de 17 august 2000, după comiterea faptelor, fiind aplicabil principiul de drept penal (universal) al aplicării legii penale mai favorabile. Acest principiu a determinat lipsa condiției dublei incriminări, în sensul că, în Israel, la data comiterii faptei de către această persoană, fapta respectivă nu era incriminată (notă: se are în vedere legea existentă la data comiterii faptei şi nu cea de la data transmiterii cererii de extrădare sau orice alt moment ulterior). În consecinţă, autoritățile din Israel au precizat că nu pot da curs cererii de extrădare în acest caz, îndeplinirea condiţiei dublei incriminării fiind absolut necesară.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica – 4 ani de închisoare cu executare

Ministerul Justiției: Persoana solicitată se afla în Republica Italiană, procedura s-a desfășurat pe
cale directă, între instanța română și instanța italiană. Instanța italiană a recunoscut sentința
pronunțată în România și a dispus executarea pedepsei în Italia, potrivit legislației italiene. Hotărârea instanței italiene este definitivă. Executarea pedepsei recunoscute în Italia este suspendată până la soluționarea cererii introduse în instanță, la data de 01.06.2021, pentru o mai bună calificare juridică a infracțiunii conform dreptului italian.

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir – 3 ani și 10 luni de închisoare

Ministerul Justiției: Persoana solicitată a fost arestată la data de 3 februarie 2021, în Italia (informare din surse deschise – s-a predat poliției italiene însoțit de avocat). Soluționarea mandatului european de arestare este pe rolul Curții de Apel Bari. Procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța emitentă și instanța de executare. Procedură în curs. Termen: 09.04.2022.

Nela Ignatenko – 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa

Ministerul Justiției: Persoana căutată se află în Belgia. La data de 31.03.2021, autoritățile
judiciare belgiene au solicitat direct instanței informații privind condițiile de detenție, iar ANP a răspuns acestei solicitări instanței, informând în copie și MJ. Din informaţiile primite, rezultă că predarea a fost refuzată. S-a declarat apel, care este pe rol.

Dragoș Săvulescu, fost acționar al clubului Dinamo – 5 ani şi 6 luni de închisoare

Ministerul Justiției: Autoritățile italiene (Curtea de Apel Napoli) au respins executarea mandatului european de arestare, au recunoscut sentința emisă de instanța română și au dispus executarea pedepsei în Italia. Totodată, instanța italiană a dispus suspendarea parțială a executării pedepsei. Autoritățile elene au respins cererea de predare a lui Săvulescu, arestat provizoriu la data de 9 august 2021, în vederea executării Mandatului European de Arestare emis de Curtea de Apel Bucureşti, care a apreciat şi dispus potrivit competențelor legale, având în vedere că este vorba
de o procedură directă între instanțe. Contestația la executare, introdusă de Biroul executări penale al Curții de Apel București, are termen 11.01.2022.

Fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea – 8 ani şi 6 luni închisoare

Ministerul Justiției: Persoana solicitată a fost arestată la data de 23 februarie 2021, în Italia.
Procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța emitentă și instanța de executare. Ministerul Justiției din Italia a informat că instanța italiană din Bologna, la data de 02.03.2021, a dispus predarea către România a persoanei solicitate. Persoana solicitată a promovat apel la Înalta Curte de Casație din Italia. Înalta Curte de Casație a Italiei a casat cu trimitere spre rejudecare cauza. Procedură în curs. Termen: 11.02.2022

Mario Iorgulescu – 3 ani de închisoare

Ministerul Justiției: După condamnarea definitivă, instanța de executare a emis un nou MEA în baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea, conform hotărârii pronunțate împotriva sus-numitului. Ministerul Justiției asistă autoritățile implicate în procedură. Judecătoria Sect. 3 a emis un alt mandat european de arestare cu privire la aceeași persoană și care se află pe rolul instanței din Milano, în Italia. Se așteaptă rezultatul expertizei, care să stabilească dacă Iorgulescu, în prezent internat, după o primă suspendare a judecății pentru 6 luni, are capacitatea de a înțelege, de a voi și de a sta în judecată. Termenul pentru ambele proceduri este 31.05.2022. Procedură în curs.

Gabriel Popoviciu, patronul complexului „Băneasa” – 7 ani de închisoare

Ministerul Justiției: Instanța britanică a dispus predarea la data de 12 iulie 2019. Persoana solicitată a formulat apel. Apelul a fost declarat admisibil. La data de 11 iunie 2021, judecătorii britanici au admis apelul pentru un motiv din cele 6 înaintate în cadrul cererii de admisibilitate. La data de 15 iunie, CPS Crown Prosecution Service (colegii care reprezintă partea română în cauză – Curtea de apel București) a depus solicitarea de admitere în principiu a apelului împotriva hotărârii de mai sus. Procedură în curs.

Alexander Adamescu – 4 ani şi 4 luni de închisoare

Ministerul Justiției: Este localizat în Marea Britanie. Căile de atac formulate de Adamescu au fost epuizate și respinse, există hotărâre definitivă de predare a acestuia către RO. Predarea va putea avea loc în momentul în care autoritățile britanice vor comunica această informație.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/situatia-la-zi-a-vip-urilor-condamnate-penal-care-si-au-luat-talpasita-cand-vor-fi-extradati-rizea-popoviciu-bica-si-altii/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW