Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Situaţia bugetului pentru Cultură, dezbătută la Guvern/ Caramitru: Actorii cer demisia ministrului Breaz

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 2 iulie 2019 Etichete: , , , ,

UPDATE: Actorii cer demisia ministrului Culturii, Daniel Breaz, pe fondul nemulțumirilor create din cauza tăierilor de bugete din instituțiile de cultură.

Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București,  a declarat, la ieșirea de la Guvern, că întâlnirea a fost una de informare, i-a adus la cunoștință premierului problemele financiare cu care se confruntă.

„Discuția a fost aplicată. A rămas ca, până la următoarea întîlnire, care va avea loc săptămâna viitoare, să se facă socotelile necesare. Nu am nimic de reproșat. Am cerut demisia ministrul Breaz pentru modul inoportun de preocupare față de instituțiile noastre. A fost destul să ridicăm problema de „supraviețuire” a instituției pentru a fi amenințat cu corpul de control al ministerului”, a declarat Ion Caramitru.

Directorul Teatrului de Operetă, Bianca Ionescu, spune că din cauza tăierilor din bugetul instituției pe care o reprezintă, „spectacolele nu pot fi finalizate”

„Situația este mai complicată la Teatrul de Operetă pentru că nu avem încă autorizație de funcționare. Procedurile de obținere a autorizației au început acum trei ani, însă nu s-au finalizat nici astăzi. De la bunuri și servicii s-au tăiat niște bani. Pentru buna funcționare am avea nevoie de 1,9 milioane de lei.

Te numeri de la o lună la alta, nu reușești să dai publicului ceea ce dorești, dacă nu primim bani la rectificare, nu reușim să finalizăm spectacolele. O premieră de la sfârșitul lunii iunie a fost mutată în octombrie, iar cea din octombrie a fost amânată pentru 2020”, spune directorul Teatrului de Operetă.

Știre inițială

Premierul Viorica Dăncilă l-a convocat pe ministrul Culturii, Daniel Breaz, la o întâlnire, la Palatul Victoria, în care se va discuta despre nemulțumirile actorilor. Decizia vine ca urmare a protestului artiştilor de duminică seara.

„Referitor la protestul actorilor, vreau să am o discuție cu dânșii. Mâine o să fixez o oră în care să discut, să vedem care sunt nemulțumirile. Vreau să chem și ministrul Culturii, astfel încât să luăm o decizie cât mai bună”, a spus luni premierul.

Premierul se va mai întâlni cu directorii mai multor instituții din domeniul culturii, respectiv Teatrul Național București, Muzeul Național de Artă Contemporană, Filarmonica George Enescu și Teatrul Național de Operetă.

După această întâlnire dintre premier și angajații din domeniul culturii, Guvernul va lua o decizie privind bugetele teatrelor.

Controale la Teatrul Național București

Ministrul Culturii a anunțat că va face un control la Teatrul Național pentru a vedea cum se cheltuiesc fondurile alocate.

„Cu siguranţă o să fac un control la teatru şi asta nu trebuie privită ca o răzbunare pentru ceea ce se întâmplă, dar pur şi simplu vreau să văd exact cum se cheltuiesc fondurile. Nu mi se pare normal să ieşi în presă şi să dezinformezi. Am auzit şi o parte din informaţiile făcute de dumneavoastră, legate de a da afară 54 de persoane din TNB. E vorba de o firmă care colaborează cu TNB, care are un anumit contract de prestări servicii cu TNB, o firmă care nu ştiu de ce a fost cândva angajată, când TNB ar fi avut astfel de angajaţi care ar fi putut să desfăşoare activităţi.

Bugetul TNB e mai mare cu aproape un milion de dolari faţă de anul trecut. Eu doar atât am cerut domnului manager, să cheltuiască cu responsabilitate banii şi să se gândească de cinci ori atunci când semnează un contract. E un punct de vedere pe care mi-l susţin. Nu văd de ce TNB trebuie să vândă biletele la spectacole printr-o firmă privată. Am înţeles că sunt printre cele mai mari preţuri la bilete din ţară, dacă facem comparaţie cu alte teatre. Nu înţeleg de ce actorii fac grevă, atâta timp cât salariile lor aproape că au fost triplate”, a spus Breaz la Antena3.

Peste 200 de artiști și angajați ai instituțiilor de cultură au protestat, duminică seara, în Piața Victoriei. Principala nemulțumire se referă la subfinanțarea din cultură. La Teatrul Național vor fi concediate peste 50 de persoane, iar la Teatrul Evreiesc municipalitatea a cerut tăierea bugetului.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW