Sunday, July 14, 2024
Jurnalism corect


Sistemul de monitorizare electronică, în încurcătură. Unde s-au împiedicat autoritățile în folosirea brățărilor de supraveghere

By Ana Teșcan , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 7 decembrie 2023

Discuțiile despre implementarea unui Sistem informatic de monitorizare electronică în România au început în urmă cu mai bine de zece ani. În 2013, a fost adoptată Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care a introdus posibilitatea utilizării brățărilor electronice în monitorizarea persoanelor aflate sub supraveghere. Cu toate acestea, implementarea efectivă a sistemului a fost întâmpinată cu diverse dificultăți și întârzieri.

Fostul primar al Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, a fugit din țară vineri, 24 noiembrie, înainte de pronunțarea sentinței, sub identitatea unei rude. Cherecheș se afla sub control judiciar.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 1 Decembrie, în contextul fugii lui Cătălin Cherecheș din țară, că a solicitat ministerelor de resort să elaboreze în maxim două săptămâni un memorandum complet pentru achiziția de brățări electronice. „Când eşti în control judiciar, când stai şi aştepţi o decizie a instanţei, să se impună aceste brăţări”, a spus Ciolacu. Legea privind monitorizarea cu astfel de brățări a celor aflați în arest la domiciliu, sub control judiciar sau împotriva cărora au fost emise ordine de protecție este în vigoare încă din 2021, însă se aplică doar celor din urmă, în cadrul unui proiect pilot.

„Am avut alaltăieri o intervenţie în timpul şedinţei de Guvern şi am cerut atât vicepremierului, ministrului de Interne, cât şi doamnei ministru al Justiţiei să ia legătura cu alte state, cu Italia, cu alte state europene, să cumpărăm odată acele brăţări. Când eşti în control judiciar, când stai şi aştepţi o decizie a instanţei, să se impună aceste brăţări. Nu numai pentru fapte de corupţie, ci şi pentru alte fapte”, a spus Ciolacu la România TV.

„În loc să stăm şi să dăm explicaţii cum a reuşit cineva să fugă, e atât de simplu. Le-am spus «Vedeţi care sunt procedurile cele mai scumpe, cumpăraţi, că nu trebuie să cumpăraţi un milion, ca şi cu vaccinurile». Cred că trebuie să iei câteva sute”, a adăugat Ciolacu.

Ciolacu a adăugat că a cerut memorandumul pentru achiziția de brăţări electronice în maxim două săptămâni, „cu proceduri cu tot”.

Legea este în vigoare, însă nu se aplică

„Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale” a intrat în vigoare începând cu data de 21 mai 2021, însă nu s-a putut aplica din cauza lipsei echipamentelor.

Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) ar trebui folosit pentru cei care execută arest la domiciliu, se află sub control judiciar sau pentru cei împotriva cărora au fost emise ordine de protecție.

„SIME se utilizează în scopul monitorizării electronice, cu ocazia:

a) executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauțiune;

b) executării măsurii arestului la domiciliu;

c) aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție;

d) aplicării ordinului european de protecție, în cazul în care România este stat emitent;

e) supravegherii la distanță”, se arată în textul legii. 

„Pe hotărâre de Guvern existentă am putea, sigur, să includem și posibilitatea ca persoanele față de care s-a dispus o măsură preventivă de control judiciar sau de arest la domiciliu să le fie aplicate. Baza, cadrul legal există. Era planificat după 2026, după finalizarea proiectului pilot, extinderea acestei măsuri și la persoanele față de care s-au dispus măsuri preventive, dar acest lucru se poate întâmpla de mâine”, a declarat președintele Sindicatului Europol, Comsin Andreică, pentru Main News.

„Costurile ar trebuie să fie mult mai mici. Costurile inițiale s-au ridicat la aproximativ 12.500 de lei pe un astfel de kit, dar acolo vorbeam și despre victimă, și despre agresor”, a mai spus președintele Sindicatului Europol.

Cine poartă în prezent brățări electronice

Monitorizarea se aplică, în primă fază, în sistem pilot, cazurilor în care sunt ordine de protecție pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, începând cu data de 1 octombrie 2022, în București și în județele Iași, Mureș și Vrancea.

„Monitorizarea electronică se aplică, în primă fază, în sistem pilot (…) începând cu data de 1 octombrie 2022 până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025”, se arată în textul ordonanței.

Astfel, din 1 octombrie 2022, monitorizarea se aplică etapizat, după cum urmează:

  • prima etapă e în perioada 2022 – 2023: la nivelul municipiului București și al județelor Iași, Mureș și Vrancea;
  • a doua etapă e în anul 2024: la nivelul județelor de la punctul anterior, la care se adaugă județelele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;
  • a treia etapă e în anul 2025: la nivelul județelor de la ambele puncte de mai sus, la care se adaugă județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Și Vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat, a subliniat, într-o declarația acordată Main News, importanța reglementării corecte a utilizării brățărilor electronice, menționând că trebuie să existe criterii clare de selecție pentru persoanele care ar trebui să le poarte. De asemenea, și el a subliniat că numărul actual de brățări este insuficient.

„Acum avem brățări electronice pentru agresori. Și acum ele sunt insuficiente. Sunt câteva în toată țara, agresiuni sunt mult mai multe. O brățară aplicată unei persoane rămâne acolo timp îndelungat. Deci am avea nevoie de mai multe brățări, dar și de mai multe persoane în poliție care să gestioneze aceste brățări. Achiziția ar fi benefică una peste alta, doar că trebuie să fie achiziționate, să fie legiferate corespunzător pentru a nu exista probleme pentru cei cărora le sunt aplicate, pentru a nu li se încălca vreun drept, să fie clar reglementate și să fie mai mulți oameni care să gestioneze problema cu aceste brățări”, a declarat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat, pentru Main News.

Cum funcționează

Sistemul de supraveghere electronică constă într-un kit care include brăţară prinsă de glezna ori în cazuri determinate de lege de încheietura mâinii agresorului, un telefon mobil înmânat agresorului, care are montat un sistem de urmărire şi pe care acesta este obligat să îl poarte, încărcat, asupra lui, în caz contrat declanşându-se alarma. Brăţara conţine elemente de siguranţă care nu permit agresorului să o îndepărteze. Un al doilea telefon este înmânat persoanei care este protejată, care va avea de asemenea obligaţia de a-l purta asupra sa.

Sursa foto: IGPR

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW