Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sistem GPS obligatoriu pe mașinile instituțiilor publice – proiect 

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 2 aprilie 2023 Etichete: ,

Un proiect de lege depus la Senat de Uniunea Salvați România (USR) prevede ca toate mașinile din parcul auto al instituțiilor de stat să fie dotate cu sisteme GPS care să permită localizarea și monitorizarea fiecărui automobil în parte. 

„Dacă ne uităm la administrațiile locale care au implementat deja această măsură, vedem că au redus consumul de combustibil cu aproximativ 40%. Asta înseamnă că în aproape jumătate din timp, mașinile insituțiilor publice sunt folosite ilegal, a transmis într-o postare pe Facebook deputatul USR Brian Cristian.

Instituţiile care nu vor monta GPS pe maşinile proprii nu vor mai putea să deconteze din bugetul de stat cheltuielile cu combustibilul şi vor risca o amendă de la 10.000 la 50.000 de lei, se mai arată în proiect.

Propunerea de lege prevede și un termen de șase luni de la adoptarea ei pentru ca instituțiile să implementeze noile prevederi.

Experiment reușit la Câmpulung

„Primăria Câmpulung Muscel, condusă de primarul Elena Lasconi, reprezintă unul dintre exemple. În 2021, primarul a montat GPS pe mașinile Primăriei și rezultatele s-au văzut în scurt timp: consumul de carburant a scăzut în 2021 față de 2019 de la 8.400 de litri la 2.400 de litri. Similar, cheltuielile au scăzut de la 49.000 de lei la 15.000 de lei. Adică, o reducere de aproape 70%. În alte instituții care au implementat măsuri similare, reducerea a fost de aproximativ 40%”, susține USR într-un comunicat de presă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii