Tuesday, May 17, 2022
Jurnalism corect


Sindicatele personalului auxiliar din Justiție solicită ICCJ sesizarea CCR și în privința eliminării pensiilor de serviciu în cazul lor

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 29 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Sindicatele personalului auxiliar din Justiție solicită Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) să sesizeze Curtea Constituțională și în privința eliminării pensiilor speciale în cazul lor. Cererea vine după ce Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților, iar judecătorii ÎCCJ au decis să sesizeze CCR cu privire la veniturile respective.

”Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea hotărăşte emiterea unei adrese către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru sesizarea Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate a proiectului de lege Plx nr. 292/2019 şi în ceea ce priveşte categoria personalului auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete”, anunţă sindicaliştii printr-un comunicat de presă.

Totodată, personalul auxiliar din justiție anunță și „ralierea la formele de protest adoptate de magistraţi în cadrul Adunărilor generale ale judecătorilor şi procurorilor întrunite la nivelul fiecărei instanţe si unităţi de parchet, respectiv suspendarea judecării şi amânarea cauzelor, cu excepţia celor urgente”. Aceștia au mai precizat că arhivele, registraturile și birourile de informare și relații cu publicul vor asigura numai 1/3 din programul de lucru cu publicul.

De asemenea, personalul auxiliar din justiție a anunțat că refuză să mai muncească ore suplimentare începând cu data de 29 ianuarie 2020 și „notificarea angajatorilor în acest sens, ceea ce va conduce la întârzieri în efectuarea lucrărilor”.

Aceștia au anunțat convocarea Adunării Generale Extraordinare a SNGJ Dicasterial în data de februarie 2020 pentru a decide formele de protest ce vor fi asumate în continuare, până când Curtea Constituțională se va pronunța pe excepția de neconstituționalitate.

Judecătorii ÎCCJ vor sesiza CCR

Judecătorii Instanței Supreme vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la prevederea adoptată în Camera Deputaților, prin care sunt eliminate inclusiv pensiile speciale ale magistraților, potrivit unor surse judiciare. Magistrații ÎCCJ se vor întâlni în ședință, pentru a formaliza decizia, miercuri, la ora 18.

,,Președinte Înaltei Curți de Casație și Justiție a luat măsurile necesare pentru convocarea Secțiilor Unite în data de 29.01.2020 la ora 18:00”, a transmis ÎCCJ.

Potrivit unor surse judiciare, magistrații vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la pensiile de serviciu.

Anterior, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că ,, a luat act și susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în adunările generale convocate în data de 21.01.2020, în sensul în care abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraților afectează independența și statutul acestora”.

Potrivit CSM, eliminarea pensiilor poate afecta actul de justiție.

La rândul lor, peste 6.000 de grefieri din toată țara au protestat, marți, în semn de protest față de eliminarea pensiilor de serviciu. Ei au blocat activitatea, gestionând doar dosarele urgente și cele în care sunt implicate persoane arestate.

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri. Camera Deputaților este forul decizional.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW