Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Sindicaliştii din muzee anunţă proteste și amenință cu blocarea proiectelor de infrastructură

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 ianuarie 2024

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia”, afiliată la CNS Cartel Alfa, au anunțat că vor declanșa acțiuni de protest în vederea majorării salariilor. Aceștia amenință că nu vor mai participa la descărcările arheologice pe șantierele de infrastructură și nici la programul „Școala altfel”.

Decizia Guvernului de a majora doar cu 5% salariile în sectorul bugetar provoacă nemulțumire. După ce polițiștii, angajații din sănătate și cei ai Institutului Național de Statistică au declanșat acțiuni de protest, și angajații din muzee au anunțat la rândul lor că vor intra în grevă.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a anunțat că va protesta pe data de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, în vederea majorării salariilor. Sindicaliștii amenință cu neparticiparea la programul „Școala altfel”, dar și neparticiparea la acțiunile de descărcare arheologică pe șantierele de infrastructură, ceea ce ar putea duce chiar la blocarea unor lucrări de infrastructură. Înainte de începerea lucrărilor la marile proiecte, cum sunt cele de autostrăzi și căi ferate, se realizează acțiuni de descărcare arheologică. Această etapă este esențială pentru emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

„În paralel cu aceste acţiuni, în toate muzeele din România vor avea loc acţiuni de protest începând cu data de 15 ianuarie 2023, Ziua Culturii Române. Până la remedierea situaţiei vom înceta orice acţiuni cu publicul care presupun educaţie şi pedagogie muzeală în cadrul programului “Şcoala Altfel” (ghidaje, lecţii deschise, alte activităţi de educaţie muzeală). De asemenea, specialiştii din muzeele publice nu vor mai desfăşura acţiuni de cercetare arheologică preventivă în vederea descărcării de sarcină arheologică, nu vor mai participa la organizarea de expoziţii naţionale şi internaţionale, considerând că toate acestea pot fi desfăşurate cu succes doar de muzeele din sistemul de învăţământ sau de restul categoriilor profesionale din domeniul Cultură pentru care se aplică prevederile actualei OUG”, anunţă sindicaliştii.

Totodată, pe data de 15 ianuarie 2024 va fi organizat un protest în faţa Bibliotecii Naţionale din Bucureşti în intervalul 11:00 – 13:00 şi vor fi pichetate sediile muzeelor din teritoriu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW