Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sindicaliștii din ANAF vor picheta joi Ministerul Finanțelor

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 11 iulie 2023 Etichete: ,

Sindicaliștii din Administrația Națională a Finanțelor Publice (ANAF) vor picheta Ministerul Finanțelor joi, 13 iunie, în semn de protest. Angajații ANAF vor protesta timp de două zile, joi și vineri, în fața Ministerului Finanțelor, având mai multe solicitări printre care indexarea salariilor cu rata inflației, introducerea sporurilor în salariul de bază și consultări reale pe tema noii legi a salarizării unitare.

Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală Solidaritatea a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă remis marți că acest protest va fi ultimul înainte de declanșarea grevei de avertisment și a grevei generale. Această federație sindicală, reprezentativă la nivelul ANAF și a unităților subordonate acesteia, afiliată la Blocul Național Sindical, organizează protestul pentru a atrage atenția guvernanților asupra solicitărilor membrilor săi.

Prima solicitare a angajaților din ANAF este ca în noua lege a salarizării unitare să se prevadă indexarea anuală a salariilor din ANAF și Ministerul Finanțelor cu rata inflației. Ei consideră că aceasta ar corecta o eroare gravă a guvernelor anterioare care au permis indexarea pensiilor cu rata inflației, dar nu și a salariilor. Această inechitate a condus la dezechilibre grave între componentele bugetului de stat și la o nesustenabilitate crescută a sistemului public de pensii.

De asemenea, sindicaliștii cer consultări reale, nu formale, legate de noua lege a salarizării unitare, pentru a asigura o recompensare corespunzătoare a angajaților din ANAF și Ministerul Finanțelor, în conformitate cu importanța socială și complexitatea muncii lor. Ei susțin că salarizarea necorespunzătoare a acestor angajați va afecta negativ încasările bugetare, va stimula evaziunea fiscală și va reduce colectarea impozitelor și taxelor.

Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală Solidaritatea solicită, de asemenea, elaborarea unui statut al personalului din ANAF și introducerea actualelor sporuri în salariul de bază. Ei consideră că acest statut ar reglementa mai clar drepturile și obligațiile angajaților și ar oferi un cadru stabil în care aceștia să-și desfășoare activitatea fără interferențe sau amenințări externe.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii