Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Simulare a unei ședințe de judecată prin videoconferință / Organizatori: Poate reprezenta o alternativă la justiția clasică

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 7 aprilie 2020 Etichete: , ,

În data de 3 aprilie, grupul de avocați Digital Law a organizat o simulare a unei ședințe de judecată prin videoconferință. Membrii grupului militează pentru implementarea pe scară largă a sistemului. La Instanța Supremă au fost judecate, începând cu 30 martie, primele dosare în acest mod.

Toți participanții la cercetarea judecătorească s-au conectat prin intermediul aplicației ZOOM, a cărei licență de exploatare a fost achiziționată de Baroul Timiș. Judecătorul și grefierul cauzei s-au conectat prin intermediul unei tablete cu conexiune proprie la internet.

Avocații precizează că implementarea acestei soluții în Instanțe este posibilă tehnic, cât și din punct de vedere legislativ.

„Desfășurarea ședinței de judecată prin videoconferință, atât în cauzele penale, cât și în cele non-penale, este posibilă atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere legislativ.”

Printre beneficiile implementării a sistemului în Instanțe, Digital Law enumeră: punerea în practică a dosarului electronic, accesul facil al participanților la conținutul acestuia, încărcarea automată a încheierii de ședință și a înscrisurilor transmise de participanți prin intermediul aplicației, pe lângă cheltuielile sau economiile realizate la ce înseamnă factorul uman, temporal sau spațial.

În contextul măsurilor de combatere a pandemiei de coronavirus, la Instanța Supremă au fost soluționate, în premieră, prin videoconferință  dosarele ce au avut ca obiect dezlegarea unor chestiuni de drept și recursurile în interesul legii. Astfel, în sediul Instanței Supreme au fost prezenți 67 de judecători, care au participat fiecare din propriul birou la soluționarea dosarelor.

 

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: mainnews.ro/simulare-a-unei-sedinte-de-judecata-prin-videoconferinta-organizatori-desfasurarea-sedintei-de-judecata-prin-videoconferinta-poate-reprezenta-o-alternativa-la-justitia-clasica/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW