Saturday, July 11, 2020
Jurnalism corect


Siegfried Mureșan: Rovana Plumb și Dan Nica sunt propuneri proaste pentru funcția de comisar european/ USR: Nu respectă criteriile de integritate

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 14 august 2019 Etichete: , , ,

Siegfried Mureșan susține că Rovana Plumb și Dan Nica sunt niște propuneri proaste pentru funcția de comisar european. Cei doi ar fi ar fi cei pe care țara noastră i-a propus pentru fotoliile de la Bruxelles.

„De ce Rovana Plumb și Dan Nica sunt propuneri proaste pentru funcția de comisar european din partea României

Rovana Plumb, până recent ministru al Fondurilor Europene, este unul dintre principalii vinovați pentru slaba absorbție a fondurilor UE aferente perioadei 2014 – 2020. România a absorbit doar 24% din fonduri europene structurale și de investiții alocate țării noastre, deși au trecut 5 ani și jumătate din exercițiul financiar actual de 7 ani. Ca fost ministru al Mediului, Rovana Plumb poartă răspunderea pentru faptul că România a pierdut 440 de milioane de euro fonduri europene alocate pentru mediu în perioada 2007 – 2013.

Dan Nica este europarlamentarul român care a mințit anul trecut în plenul Parlamentului European spunând că 98% din persoanele trimise în judecată pentru corupție în România au fost achitate. În realitate, doar 10% din dosarele de corupție s-au încheiat cu achitarea persoanelor anchetate, procentul de achitări din România fiind chiar sub media europeană.

În plus, ambele persoane nominalizate sunt cunoscute ca slujbași ai fostului președinte PSD, infractorul condamnat Liviu Dragnea. Toate aceste lucruri sunt știute de liderii europeni, inclusiv de noul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, a scris Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook.

USR: Niște propuneri inacceptabile pentru postul de comisar european din partea României

„Eurodeputații Alianței USR PLUS consideră inacceptabile propunerile avansate de Guvernul României pentru postul de comisar european și nu vor vota pentru Rovana Plumb sau Dan Nica, în cazul în care una dintre aceste nominalizări ajunge la audierile din comisiile Parlamentului European.

Atât Rovana Plumb, cât și Dan Nica au un trecut care nu respectă criteriile de integritate considerate esențiale de Alianța USR PLUS pentru postul de comisar european și un parcurs profesional care nu-i recomandă pentru o asemenea poziție.

De asemenea, cei doi au avut în ultimii ani declarații împotriva valorilor Uniunii Europene și au promovat mesaje antijustiție, sprijinindu-l constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru corupție, din funcțiile publice pe care le-au ocupat.

„Cei doi propuși de Viorica Dăncilă au un trecut de politicieni penali care s-au sustras investigațiilor și judecății. Au scăpat de cercetări datorită colegilor din PSD-ALDE, dar asta nu le șterge faptele, ci doar adâncește suspiciunile pe care procurorii le-au prezentat. Ne vom opune ca Nica sau Plumb să obțină această funcție de înaltă reprezentare a României în Comisie și vom prezenta toate argumentele noastre colegilor pentru a bloca nominalizările trimise de Dăncilă la Bruxelles”, a explicat Cristian Ghinea, copreședinte al delegației Alianței USR PLUS în Parlamentul European.

Desemnarea celor doi PSD-iști pentru a ocupa o poziție în Comisia Europeană formată de Ursula von der Leyen este, de altfel, împotriva asigurărilor cu privire la lupta împotriva corupției pe care președinta noii Comisii le-a punctat în discursul său în fața Parlamentului European.

„Dacă Guvernul Dăncilă va insista cu aceste nominalizări, noi vom utiliza toată influența pe care o avem atât la nivelul grupului Renew, cât și prin informarea colegilor din celelalte familii europene, pentru a bloca aceste propuneri scandaloase. PSD nu a înțeles nimic din ultimele alegeri și insistența lor de a continua cu acest gen de nominalizări va face imposibilă votarea lor și va fi rușinos pentru România un asemenea refuz la nivel european”, a declarat Dragoș Tudorache, copreședinte al delegației USR PLUS.

Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul prin care insula Belina și brațul Pavel au fost transferate de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman, iar apoi concesionate către Tel Drum. Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când ancheta era abia la început, ridicării imunităţii pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, din poziţia de ministru al Mediului. Dan Nica, acuzat de DNA de fraude cu licențe informatice în dosarul Microsoft, a scăpat de dosarul penal pentru că faptele s-au prescris”, au transmit cei de la USR.

Context

Premierul României ar fi trimis preşedintelui CE, Jean Claude Juncker, la Bruxelles, scrisoarea cu propunerile pentru comisari europeni, în persoanele lui Dan Nica și a Rovanei Plumb.

Ioan Mircea Paşcu, fost europarlamentar, a fost propus pentru funcţia de comisar european interimar desemnat de România.Țara noastră are în vedere portofoliile pe Energie, Transporturi, Mediu sau Politică de vecinătate.

Rovana Plumb, vizată în dosarul „Belina”

Rovana Plumb este vicepreședinte al grupului socialiștilor din Parlamentul European și a fost aleasă  europarlamentar pe lista PSD.În 2017, DNA a cerut urmărirea penală a Rovanei Plumb, fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu, însă Parlamentul a respins cererea anchetatorilor. Procurorii suspectau că „ar fi inițiat și promovat Hotărârea de Guvern 858/2013, cu încălcarea normelor în vigoare, fapt ce a sprijinit trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman, care ulterior le-a închiriat unei societăți comerciale”.

A fost ministrul Mediului în perioada 2012-2014, ministrul Muncii între 2014-2015 și ministru delegat pentru fonduri europene în 2017.

Dan Nica, vizat de DNA în dosarul „Microsoft II”

Dan Nica a fost ministru al Comunicațiilor și tehnologiei informației între 2000 și 2004, în mandatul lui Năstase, între 2012 și 2014, în mandatul lui Ponta și este europarlamentar PSD din anul 2014.

El a mai deținut funcția de ministru de interne în guvernul Boc între 2008 și 2009.DNA a dispus urmărire penală a lui Dan Nica pentru pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul privind licențele Microsoft, cunoscut ca „Microsoft II”. Klaus Iohannis a cerut începerea urmăririi penale a acestuia, în 2016.

„În calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Nica Dan, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele Hotărârilor de Guvern prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft”, spunea DNA. Ulterior, dosarul a fost clasat.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW