Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Sesizările USR privind solicitarea unui aviz al Comisiei de la Veneția pentru proiectul de desființare a SIIJ și excluderea lui Cristi Danileț, acceptate

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 24 ianuarie 2022

Fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, a anunțat luni, 24 ianuarie, că sesizările partidului privind solicitarea unui aviz al Comisiei de la Veneția pentru proiectul de lege privind desființarea SIIJ și privind excluderea judecătorului Cristi Danileț au fost acceptate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

„Victorie de etapă foarte importantă! Sesizările USR privind solicitarea unui aviz al Comisiei de la Veneția pentru proiectul de lege de desființare a SIIJ și privind excluderea judecătorului Cristi Danileț, la propunerea Inspecției judiciare a CSM, au fost acceptate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Este o victorie importantă pentru că se trage un semnal puternic de alarmă privind posibile derapaje de la angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană și privind atacurile la care sunt supuși magistrații independenți. În plus, este esențial ca proiectul propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru desființarea Secției speciale să fie verificat de Comisia de la Veneția.

Proiectul minstrului Predoiu nu reface competența DNA, fiind împotriva recomandărilor din MCV și a avizului anterior al Comisiei de la Veneția, reînființează o SIIJ la Parchetul general, cu filiale la parchetele de pe lângă Curțile de Apel, și mută selecția procurorilor noii structuri la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea”, a scris Stelian Ion, luni, pe contul său de Facebook.

El a subliniat că justiția trebuie să fie apărată de orice fel de ingerințe

„Lucrurile nu pot rămâne așa cum își doresc actuala coaliție PSD-PNL-UDMR, ministrul Predoiu și președintele Iohannis. Justiția trebuie să fie apărată de orice fel de ingerințe, ținută departe de indicații politice, iar hărțuirea magistraților trebuie să înceteze.

Proiectul ministrului Predoiu nu oferă aceste garanții și este nevoie de o opinie obiectivă, cum este cea a Comisiei de la Veneția.

Este esențial, de asemenea, ca Guvernul să facă reforme reale, nu să mimeze reformele, și să își respecte angajamentele în relația cu UE. Proiectul ministrului Predoiu doar mimează desființarea SIIJ și nu va păcăli pe nimeni”, conchide postarea din mediul online.

Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW