Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Sesizarea prin care Ciolacu atacă la CCR desemnarea lui Orban pentru funcția de premier. Iohannis este acuzat că încearcă să anihileze rolul constituţional al Parlamentului

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 10 februarie 2020 Etichete: , ,

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a depus luni la Curtea Constituțională o sesizare privind un conflict de natură constituțională între Parlament și președintele României, prin desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru.

Potrivit documentului  „conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României”, susține Ciolacu în sesizarea trimisă CCR.

Social-democratul îl acuză pe șeful statului de faptul că a nesocotit și a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant deispozițiile imperative din legea fundamentală, conform cărora Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură este adoptată.

”Nominalizându-l drept premier pe Ludovic Orban, Președintele României încalcă voința Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moțiune de cenzură. Respingând propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară, Președintele României va declanșa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natură constituțională, împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul și de a ajunge la „alegeri anticipate”, susține Ciolacu.

PSD: Klaus Iohannis încalcă legea fundamentală

Președintele Camerei Deputaților scrie în sesizarea către CCR că președintele Iohannis încalcă legea fundamentală prin faptul că declară în mod deschis că are ca scop „alegeri anticipate”, folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile.

„ (…)încearcă să anihileze rolul constituţional al Parlamentului în ceea ce privește retragerea încrederii Guvernului condus de prim-ministrul Ludovic Orban, încalcă principiul cooperării loiale, dimensiune a principiului separației și echilibrului puterilor în stat, și nesocotește totodată propriile atribuții înscrise la art. 80 alin. (2) din legea fundamentală, în componentele referitoare la obligația sa de a veghea la respectarea Constituţiei, de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice și de a exercita funcţia de mediere între puterile statului.

Ca urmare, Președintele României se situează în afara ordinii constituționale, încălcând exigențele statului de drept și principiul separației și echilibrului puterilor în cadrul democrației constituționale, astfel cum sunt reglementate în art. 1 și dezvoltate în celelalte articole ale legii fundamentale, situație care este de natură să determine un conflict juridic de natură constituțională, care poate fi dezlegat exclusiv de către Curtea Constituțională”, mai susține Marcel Ciolacu în sesizarea înaintată CCR.

Ciolacu: Ludovic Orban nu se bucură de susținerea grupurilor parlamentare

Marcel Ciolacu explică faptul că la consultările din 6 februarie de la Cotroceni cu președintele României, PSD și PRO România au propus drept candidat pentru funcția de premier o persoană care ar întruni votul majorității deputaților și senatorilor.

 „Partidul Social Democrat a dovedit că poate asigura majoritatea necesară învestirii Guvernului, după cum rezultă din numărul de semnături strânse în vederea inițierii moțiunii de cenzură, din numărul de voturi înregistrate pentru adoptarea moțiunii de cenzură, precum și din declarația Președintelui României în sensul existenței în Parlament a unei majorități PSD. Domnul Ludovic Orban, candidatul pentru funcția de prim-ministru, nu se bucură de susținerea grupurilor parlamentare, având în vedere declarația Partidului Național Liberal și a partidului Uniunea Salvați România de a vota împotriva Guvernului propus de candidatul Ludovic Orban, pentru a fi declanșate alegeri anticipate, precum și declarațiile domnului Ludovic Orban, candidatul la funcția de prim-ministru, prin care susține același demers”, afirmă Marcel Ciolacu.

Inquam Photos / Octav Ganea

Vezi AICI documentul integral 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW